Кунева: Списъкът със защитените специалности се изработва в момента

Те трябва да отговарят на няколко критерия, включително да а подготвят малко на брой, но незаменими специалисти

Снимка: Stephen Shaver/Bloomberg News Снимка: Stephen Shaver/Bloomberg News

В момента в Министерството на образованието и науката се изготвя списъкът със защитените специалности, заяви пред студенти и преподаватели от Югозападния университет "Неофит Рилски" вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на дискусия за предизвикателствата пред висшето образование, предаде Investor.bg

Те трябва да отговарят на няколко критерия - да са уникални, да не комбинират две или повече специалности и да подготвят малко на брой, но незаменими специалисти. Списъкът ще бъде обсъден както с висшите училища, така и с бизнеса и социалните партньори, каза вицепремиерът. 

На въпрос дали правото може да стане защитена специалност, Кунева посочи, че подобни масови специалности, независимо от безспорната си икономическа пригодност, не попадат в списъка, защото за тях винаги има много желаещи студенти. Подобна е и ситуацията с медицината, която е много важна за обществото, но в нея няма недостиг на студенти.

По думите ѝ висшите училища трябва много внимателно да преценят кои специалности да развиват, за да може да предоставят качествено образование. В момента вие не се състезавате само с университетите в България, но и с университетите в Гърция и Македония, а и в цяла Европа, заяви Кунева в обръщението си към студентите.

Тя припомни, че тази седмица Министерският съвет прие списък с 32 приоритетни професионални направления. По думите ѝ педагогиката, която е едно от приоритетните професионални направления, може да бъде една от насоките, които да се развиват допълнително.

Министърът припомни и за предложението на МОН, което скоро ще бъде прието от Министерския съвет, стипендиите за студенти от българската диаспора да се увеличат от 400 на 1000. По думите ѝ университети като Югозападния университет, който се намира в пряка близост до две граници, може да привличат именно студенти сред българите в чужбина.

Кунева съобщи още, че предстои да се усъвършенства моделът за кредитиране на студенти и докторанти, както и системата за по-големи облекчения за студентски кредити.

 
Последни новини
Още от Новини