Фед не успява да свърже точките

"Схемата с точките" (dot plot) на Федералния резерв трябва да си замине, пише Bloomberg View

Схемата с прогнозите за лихвите, където всяка точка представлява нивото, на което всеки член на борда на Фед смята, че лихвите трябва да са в даден момент в бъдещето Снимка: Марк Гилбърт Схемата с прогнозите за лихвите, където всяка точка представлява нивото, на което всеки член на борда на Фед смята, че лихвите трябва да са в даден момент в бъдещето Снимка: Марк Гилбърт

Паричната политика работи най-добре когато финансовите пазари разбират намеренията на централната банка. Това е правилният начин на мислене за знаците, които Федералният резерв дава, както и причината защо един аспект от този подход трябва да се промени.

Фед редовно публикува внимателно наблюдаваната „схема с точките” (dot plot) за прогнозите за лихвите. Дори и правилно разбрана, тя носи много малко полезна информация. Обикновено обаче остава недоразбрана. Бяха предложени поправки, които могат да я направят по-малко объркваща, но най-добре би било изцяло да се изостави, пише Bloomberg View.

Схемата с точки показва какви според всеки член на борда на Фед трябва да бъдат лихвените проценти в бъдеще при положение, че икономиката се развива по начинът, по който всеки един от тях смята, че ще се развие. Следователно не показва индивидуални прогнози за лихвата, камо ли да дава колективна прогноза. Точките не издават никакви намерения на какво ниво бордът смята да сложи лихвата.

Въпреки това когато схемата се промени това означава, че политиката на Фед се е променила, което повдига неизвестни около доверието в централната банка.

Тази седмица Джеймс Булард, председателят на клонът на Фед в Сейнт Луис каза на Bloomberg, че промените в схемата с точки най-вероятно са допринесли за разпродажбите в началото на годината. Той сподели, че се опасява, че тя изпраща грешното послание. Дори си е помислял за нейното премахване.

От гледна точка на инвеститорите отказване от схемата с точки едва ли би било голямо подобрение. В статия за Bloomberg View, бившият член на борда на Фед Нараяна Кочерлакота предложи две изменения. Първо, забавете публикуването на схемата с точки, за да съвпадне с стенограмата от заседанието на Федералния резерв. По този начин на нея би се гледало като елемент в контекста на вътрешните дебати в централната банка, а не като част от колективното отсъждане по лихвите. Второ, публикувайте колективна средносрочна прогноза за производството и заетостта по подобие на Bank of England.

Тези идеи биха помогнали. Но повече би помогнало спирането на публикуването на нформация, която проси да се вземе за конкретно намерение за настройване на лихвите, когато Фед на се нагърбва с подобен ангажимент.

Първото правило за разкриването на намеренията си като централна банка е да не вредиш. Схемата с точки нарушава това правило и трябва да си замине.  

от Редакторския борд на Bloomberg View

Последни новини
Още от Новини