Шанхай въведе нови ограничения на пазара на имоти

Местните власти предприеха действия за охлаждане на пазара на фона на силния ръст на цените на имотите

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Местната администрация в Шанхай въведе нови ограничения на пазара на имоти, за да овладее ценовите ръстове, съобщава Bloomberg. Това подчертава, че политиките на пазара на имоти в Китай вече стават по-динамични и властите се отказват от подхода „една стратегия за всички“, допълва информационната агенция.

Местното правителство в града с население от над 24 млн. души затяга от днес изискванията за покупка на жилище от хората без жителство. Увеличават се и минималното изискуемо съфинансиране при покупката на второ жилище в града, забранява се и нерегулираното небанково кредитиране, което в последните години стана много популярно сред купувачите като източник на финансиране за необходимата първоначална вноска за жилище, пише Investor.bg

Цените на жилищата в Шанхай се увеличиха с 21 на сто на годишна база през февруари, припомня информационната агенция. Заради темповете на ръст на цените от последните месеци местните власти решиха да предприемат действия за „охлаждане“ на пазара. Така градът стана и първият от най-големите градове в Китай, който затяга политиките на пазара на имоти.

На практика във финансовото сърце на Китай в момента панически се купуват имоти, като семействата се решават и на фиктивни разводи, за да имат възможност да придобият повече имоти, пише още агенцията.

Местният пазар беше силно засегнат от срива на фондовата борса през миналата година, а привлича и доста чужди капитали, което допълнително напомпва цените.

В Шанхай имоти ще могат да купуват само тези, които са плащали данъци върху доходите и осигурителни вноски в града в продължение най-малко на 5 години. В момента този срок е 2 години.

Минималната първоначална вноска за покупка на второ жилище с площ над 140 кв.м се увеличава на 70%, а за по-малките апартаменти – на 50%. За сравнение, централното правителство в Пекин намали изискуемата първоначална вноска за покупка на второ жилище до 40 на сто, за да насърчи усвояването на запасите в по-малките градове.

Освен това на строителните компании и агенциите за имоти се забранява да предлагат каквито и да било кредити на купувачите с цел покриване на първоначалната вноска. Наскоро тази практика беше определена от централната банка на Китай като изключително рискова и допълнително увеличава кредитния риск в големите градове. В тази връзка централната банка в Пекин поиска от финансовите институции да засилят наблюдението на кредитните рискове.

Въпреки обявените мерки, подиндексът на фондовата борса в Шанхай, който отразява динамиката на компаниите от сектора на имотите и строителството, днес нарасна с 0,9% и така намали спада си от началото на годината до 16 на сто.

Последни новини
Още от Новини