Лукарски: Сега не е време за приватизация на военно-промишлени предприятия

Министърът иска преглед на забранителния списък за приватизация

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

„Сега не е подходяща приватизацията на предприятия от военно-промишления комплекс като ВМЗ-Сопот и "Кинтекс", които търпят развитие, осигуряват работни места, генерират добавена стойност и помагат на общото икономическо и социално развитие”, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред депутатите по време на парламентарния контрол, съобщава Investor.bg.

За останалите компании, които не са включени от Народното събрание в забранителния списък за приватизация, би следвало да се приватизират обособени части - неоперативни активи, по начин, който да осигурява финансов ресурс за развитие, каза министърът. 

Лукарски настоява за разработване на механизъм, при който приватизацията да се използва като инструмент за реиндустриализация чрез използване на част от приходите от приватизацията за нови инвестиции в икономиката.

Наложително, според министъра, е да се направи преглед на забранителния списък за приватизация, като за част от компаниите в него парламентът може да реши да продаде в бъдеще, каза още Лукарски. Той коментира обаче, че от изключително важно значение е да се прилага индивидуален подход според състоянието на търговските дружества.

 

Последни новини
Още от Новини