Корпоративните печалби в САЩ с най-голям спад от 2008

Икономиката расте с 1,4% през последното тримесечие на 2015

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Американската икономика е нараснала с 1,4% през четвъртото тримесечие на годишна база на 2015 показват последните ревизирани данни. Прочитът на данните е по-добър отколкото предварителния, според който отчетеният ръст през последното тримесечие на миналата година беше в размер на 1%. През третото тримесечие растежът е бил 2%.

Американската икономика е тласкана от по-силните потребителски разходи, които позволяват  на американската икономика да не почувства толкова силно ефектите от забавянето в световен мащаб.

Ръстът през последното тримесечие все пак остава доста по-бавен спрямо средния през първите 3 тримесечия на 2015, когато достигна средно 2,2%. За цялата 2015 растежът на най-голяма икономика в света достига 2,4%, колкото беше и през 2014.

Повишението на данните в ревизираните данни се дължи на по-високи разходи за услуги и транспорт и по-малък спад в износа спрямо предварително отчетения.

Потреблението расте с 2,4% на годишна база спрямо предварително изчислените 2%. Личното потребление добавя 1,66% към общия растеж. Нетният износ от своя страна вади от растежа 0,14% спрямо преди това изчислените 0,25%. Материалните запаси обаче вадят от растежа 0,22%, което е над предварително изчислените 0,14%.

Като се изключат материалните запаси и външната търговия – най-волатилните компоненти на БВП- растежът на икономиката през последното тримесечие на миналата година достига 1,7%.

Корпоративни печалби

Негативни новини обаче идват от корпоративния сектор.  Корпоративните печалби бележат спад от 8,4% спрямо предходното тримесечие вместо очакваните от пазара 2,5% и доста над спада от 1,7%, реализиран през предходното тримесечие.

За цялата 2015 корпоративните печалби бележат спад от 3,1%, което е най-голямото понижение от 2008 насам, когато те се понижиха с над 15% заради Световната финансова криза.

Върху печалбите на компаниите в САЩ натежават няколко фактора:

  • По-слабият ръст в производителността на труда
  • Ръстът в заплатите
  • Икономическото забавяне в световен мащаб

„Ако печалбите останат потиснати, перспективите пред инвестициите и назначаването на хора ще бъдат поставени под сериозно напрежение“, каза Сам Булард, старши икономист в Wells Fargo Securities LLC in Charlotte.

Слабите данни от корпоративния сектор в САЩ служат като сериозно предупреждение, както за пазара на акции, така и за икономиката на страната като цяло.

Към 25 март американските акции тъкмо изтриха загубите, които натрупаха в началото на годината, но ако слабите данни за печалбите на компаниите продължат може да се стигне до ново поевтиняване.

По-слабите печалби имат влияние и върху икономиката, като могат да се отразят негативно на БВП, който макар и движен основно от потреблението, се подкрепя и от инвестиции. Назначаването на хора и откриването на нови работни места в най-голямата световна икономика също може да пострада заради по-ниските корпоративни печалби.

 

Последни новини
Още от Новини