Китай ще продължи да увеличава вноса си на суров петрол

Целта е да се попълнят стратегическите резерви и да се развие рафиниращият сектор

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Китай ще продължи да увеличава вноса си на суров петрол, за да подхрани рафиниращия сектор и стратегическите си резерви, сочи анализ на Standard Chartered Bank.

Според него вносът на суров петрол ще се увеличи средно с близо 600 000 барела на ден тази година. Вносът миналия месец се повиши до около 8 млн. барела на ден за първи път и надвишава обемите, които се насочват към САЩ. Анализотарите от Standard Chartered Bank очакват вносът на суров петрол да достигне 10 млн. барела на ден в края на 2018 и началото на 2019, пише Bloomberg.

„Силният внос съпътства стабилното изграждане на китайската рафинираща индустрия. В допълнение към това е попълването на петролни резерви.“, казват анализаторите на банката.

Китай се възползва от спадащите цени на петрола, като повиши вноса с 8,8% миналата година.

Рафинираните обеми остават големи, за да задоволят повишаващото се търсене на бензин и самолетно гориво в най-големия световен автомобилен пазар, посочват от банката. Средното търсене на петрол се очаква да нарасне с 420 000 барела на ден тази година. От банката изчисляват, че Китай ще допринесе за 37% от ръста в глобалното търсене.

Последни новини
Още от Новини