Кери: САЩ и Русия са единодушни за Сирия

Русия и САЩ фиксираха краен срок за споразумение за Сирия

Военният конфликт в Сирия. Снимка: Wael Ladi/Bloomberg News. Военният конфликт в Сирия. Снимка: Wael Ladi/Bloomberg News.

САЩ и Русия поставиха краен срок за постигане на споразумение за прекратяване на петгодишната война в Сирия, след като се съгласиха да опитат да придвижат преговорите между правителството и опозицията, които бяха блокирани по вина на президента Башар Асад, пише Bloomberg.

„Ние ще подсилим усилията си в опитите да придвижим политическия процес напред“, каза американския държавен секретар Джон Кери в петък (25 март 2016) по време на пресконференция в Кремъл след четиричасова среща с руския преговаящ партньор Сергей Лавров и президента Владимир Путин.

Лавров заяви, че Русия, която подкрепя Асад, се ангажира да насърчава политическия преход в Сирия, но той трябва да се основава на „взаимно съгласие“ и да бъде в съответствие с международните споразумения. „Споразумяхме се, че натискът спрямо всички страни трябва да се засили“, каза той.

Инициираните от ООН преговори в Женева отбеляза най-сериозен напредък до момента в посока прекратяване на войната, която вече взе четвърт милион жертви. Конфликтът предизвика бежанска вълна, която се насочи към Европа и създаде условия Ислямска държава да получи достъп до целия регион и да предприема терористични атаки, като бомбените експлозии в Белгия. Атаките, които убиха 31 души и раниха 270 в Брюксел са най-зловещият атентат в белгийската история. Те предизвикаха допълнителен натиск върху политиците, за намиране на спешно решение на сирийската криза.  

Последни новини
Още от Новини