Франция понижава бюджетния си дефицит през 2015

Държавният дълг на Франция към края на декември е бил 95,3% от БВП

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

През миналата година Франция е успяла да понижи по-силно дефицита си, отколкото се предполагаше досега. Бюджетният дефицит на страната е бил 3,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е по-малко от планираното. Това е най-малката дупка от началото на глобалната икономическа криза през 2008, показват изчисления на Bloomberg, пише Investor.bg.

Заложената и одобрена и от ЕС цел за страната бе дефицит от 3,8 на сто. Въпреки по-добрия резултат обаче втората по големина икономика в еврозоната след Германия отново не спазва заложените според критериите от Маастрихт лимити от дефицит от до 3 на сто. Страната се задължи да слезе под лимита през 2017.

Държавният дълг на Франция към края на декември е бил 95,3% от БВП, съобщи още френската статистическа служба. 

Междувременно нагоре бяха коригирани и данните за икономиката. През миналата година френската икономика е нараснала с 1,2%, а по-ранната оценка бе за растеж от 1,1 на сто, сочат преразгледаните данни на статистическия институт. Целевият темп, определен от френското правителство, бе 1%.

Оценката за растежа през четвъртото тримесечие е оставена без промяна (0,3%). 

Последиците от атентатите в Париж през ноември и по-мекото време през четвъртото тримесечие са се отразили в по-малка степен от предвиденото. Разходите в крайна сметка са намалели с 0,1 на сто през последните три месеца на миналата година спрямо 0,2% при предишната оценка.

Макар през последното тримесечие на миналата година покупателната способност на домакинствата да е забавила темповете си на растеж, за цялата година показателят бележи ускоряване до 1,8 на сто спрямо 1,1 на сто през 2014.

Инвестициите на домакинствата са се понижили с 2,8% през 2015, но при предишната оценка спадът бе 5,3 на сто. Инвестициите на компаниите обаче са нараснали с 2%.

Последни новини
Още от Новини