Броят на дроновете в САЩ ще се утрои до 2020

Очаква се те да достигнат 7 милиона

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Броят на дроновете в САЩ ще се утрои до 2020 г., показва анализ на американската федерална авиационна администрация (FAA). До тогава ще има около 7 млн. дистанционно управляеми летящи обекти, пише Investor.bg.

От тях около 4,3 млн. ще са т. нар. хоби дронове, а 2,7 млн. броя ще се използват за комерсиални цели. Към края на 2016 г. се очаква да има 1,9 млн. дронове за хоби и около 600 хил. - за комерсиална употреба.

През следващите месеци ще бъдат определени допълнителни правила за справяне със летящите обекти с дистанционно управление, съобщиха от FAA. Неотдавна органът въведе специални изисквания за регистрация на частните безпилотни летателни апарати. Поводът бе голямо увеличение на летящи обекти в американското въздушно пространство, което често води до опасни инциденти. 

Модели, които тежат повече от 250 грама и по-малко от 25 кг, трябва да бъдат регистрирани от февруари насам. При нарушения собствениците са заплашени от глоби до 27 500 долара. Собствениците на дронове за хоби в Съединените щати могат да използват своите безпилотни самолети само докато са в полезрението им и на не по-голяма височина от 120 метра. В околностите на летищата използването на дронове е строго забранено.

Google, Amazon, Verizon и други компании се съгласиха да помогнат на властите да разработят система за контрол на трафика на дронове. Amazon предложи отделянето на коридори от въздушното пространство специално за безпилотните летателни апарати, които правят бързи доставки на стоки.

Досега осем държави са приели закони, регламентиращи използването на дронове в рамките на своите граници.

Строго техническите въпроси обаче остават нерешени. Те са свързани с това доколко надеждни са роботизираните устройства и тези, които ги контролират, както и как да се избегнат опасностите от сблъсък. Университетът на Северна Дакота, НАСА и неправителствената група Mitre тестват компютърни системи за дронове, които могат да засичат и избягват други летателни апарати. Големият проблем е, че хилядите малки устройства във въздуха не разполагат с радиопредаватели, които биха ги направили “видими” за по-интелигентните дронове. 

Последни новини
Още от Новини