Премиерът на Китай: Азия е световният двигател на растежа

Ли Къциян уверен в растежа в Китай

Ли Къциян, премиер на Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Ли Къциян, премиер на Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският премиер Ли Къциян говори на откриването на форума Boao на китайския тропически остров Хайнан. Събитието наподобява Световния икономически форум в Давос, но е насочено към Азия, а от речта на Къциян струеше оптимизъм.

„Трябва да обърнем внимание на тенденцията на китайската икономика. Статистиката сочи, че през миналата година сме създали над 13 млн. нови работни места в градските региони, а растежът на доходите на хората беше по-бърз от този на БВП. За първите 2 месеца на годината ситуацията със заетостта беше стабилна и регистрираният процент на безработица за 31 големи града е на ниво от около 5,1%“, каза Ли Къциян.

Стивън Енгъл от Bloomberg коментира речта на премиера малко след като тя беше изнесена:

Перспективите, очертани от китайските лидери, бяха малко по-слънчеви в сравнение с предишните месеци. Те виждат признаци на стабилност и именно това е тезата, защитавана от китайския премиер Ли Къциян пред делегатите в Азия. Да, това е китайска конференция, но намеренията са тя да бъде нещо като китайската версия на Световния икономически форум за Азия. Той продължи да натъртва на това, че виждат стабилност. Качеството на икономическия растеж по думите на Ли Къциян се подобрява. Той подчерта, че Китай има достатъчно инструменти, за да цитирам „осигури стабилен икономически растеж“.  Премиерът изрази увереност. В Китай винаги са поставяли цели, а целта, заложена в последния 5-годишен план е растеж от 6,5% през следващите 5 години. Ли Къциян каза, че е уверен, че Китай може да поддържа този темп на ръст през следващите 5 години. Малко преди Ли Къциян да започне да говори, разговарях с Ха Джи Мин, който е главен стратег за Китай в Goldman Sachs, както и вицепрезидент за операциите в Азия. Той каза, че иска да чуе за три основни неща от Ли Къциян по отношение на рисковете в икономиката. Това са високото дългово бреме, валутната стратегия на юана и разбира се имотният пазар, който властите не се опитаха да накарат да поевтинее с изявления, което означава, че той започва да върви нагоре. Цените на имотите в Шенджен са се повишили с над 50% през последната година. Ето какво каза Ли Къциян по отношение на тези 3 основни въпроса. Неговата оценка е, че бюджетният дефицит не е прекалено висок. По отношение на юана той каза, че няма да има девалвация с цел стимулиране на износа, а що се отнася до имотния пазар, целта е да се избегнат сериозни колебания, като целта му е устойчиво развитие.

 

Последни новини
Още от Новини