МВФ: Китай ни предостави всички искани данни

Интервю с Джу Мин, заместник-директор на МВФ

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Джу Мин, заместник-директор на МВФ, коментира пред Bloomberg нивото на прозрачност около китайската валута.

Преминахме през няколко изпълнени с колебания месеца за юана от последния път, когато разговаряхме на летния Давос в Китай, по време на Световния икономически форум точно след девалвацията на валутата. Имаше много спекулации от страна на хедж фондове и слухове за конкурентна девалвация, както и за негативните лихви в Европа и Япония. Притеснен ли сте за конкурентните валутни политики и начина, по който може да се отразят на юана?

На срещата на централните банкери на страните от Г-20 беше обещано това да не се прави. Ясно виждаме волатилността на валутните курсове, защото доларът е силен. Много валути ще поевтинеят спрямо долара, а на заден план остава поевтиняването на петрола. Пазарът обаче е много различен от гледна точка на реалните валутни курсове. Основният валутен курс всъщност върви нагоре. Това са две много различни концепции и трябва да правим разликата.

Китай похарчи около половин трилион долара от резервите си, за да защитава юана. Иска ли МВФ от Китай повече яснота по отношение на пазарите на деривати и фючърсни позиции, които страната може да използва, за да не се налага да използва отново голяма част от резервите си?

Не го правим. Китай вече се присъедини към стандарта STDS – статистическият стандарт, който да позволи на юана да отговори на критериите, за да бъде включен в специалните права на тираж. Оттам насетне всичко е наред и не изискваме допълнителна информация.

Поискахте ли повече прозрачност от Китайската народна банка или от китайските власти по отношение на валутната политика?

Винаги сме насърчавали властите, включително и китайските, да подобрят прозрачността. Китай обаче са специални въпроси, по които изпълни задълженията си и предостави всички изисквани данни по стандарта STDS, затова сме доволни.

Анализатори от Goldman насочиха вниманието към доказателства, които показват, че може да има ръст в интереса към фючърсни договори. Със сигурност сте обърнали внимание на това, нали?

Пазарът се движи това е ясно, на него участват толкова много различни страни.  Ние обаче получихме цялата необходима информация по стандарта STDS. Китайските власти предоставиха поисканата информация и ние сме напълно доволни.

След Конгреса на Народната партия в Китай как гледате на дневния ред по отношение на реформите и икономиката?

Мисля, че 13-ят 5-годишен план е добър и поставя принципи и рамка, която да движи Китай напред. Основният въпрос е реализирането му. Виждаме прогнозата за растежа на ниво от около 6,5%. Китайската икономика преминава през преход в правилната посока – към сектор на услугите. Структурните реформи обаче ще свършат основната работа в Китай.

 

Последни новини
Още от Новини