Лондон е лидер в класацията за най-добри градове за инвестиции в имоти в Европа

За първи път в топ 12 на най-добрите градове за инвестиции в имоти в Европа влиза Истанбул

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Лондон е най-добрият град за инвестиции в имоти в Европа, следван от Дъблин и Париж, посочва се в доклада на консултантската компания JLL City Momentum Index, цитиран от онлайн изданието propertywire.com, пише Investor.bg.

За първи път в топ 12 на най-добрите градове за инвестиции в имоти в Европа влиза Истанбул, отбелязва изданието.

Градовете, включени в класацията на компанията, са лидери в сферата на технологиите, разполагат с достатъчно работна ръка и имат амбициозни планове за градското развитие, допълва се в доклада.

„Европейският топ 12 идентифицира онези градове, които се променят най-значително. За първи път към тази група се присъединява Истанбул, където има голяма динамика въпреки геополитическите предизвикателства. В класирането се оценява динамиката на пазара на имоти в тези градове, включително инвестициите, цените и строителството, както и социо-икономически фактори“, коментира Джеръми Кели, директор глобални проучвания в компанията.

Кели допълва, че Истанбул предприема смели действия за подобряване на инфраструктурата и строителството на модерен портфейл имоти, тъй като градът успешно влиза в новата си „кожа“ на глобален бизнес център.

В глобален мащаб Лондон също е лидер в класацията, като я оглавява за втора поредна година заради силния икономически ръст и фундаментите на пазара на бизнес имоти. Градът е с установени позиции на глобален образователен и технологичен хъб и предприе серия инициативи за трансформиране на транспортната му мрежа.

В момента проектът Crossrail в Лондон, който е на стойност $22 млрд., е най-мащабният в Европа. В града се изграждат и нови университетски кампуси за $1,5 млрд., установяват се и нови връзки между образованието и работодателите.

В доклада се посочва, че позициите на Париж в глобалната класация се влошават заради слабия растеж на икономиката на Франция, но като цяло дългосрочните индикатори, като образование и иновации, запазват силата си.

Столицата на Франция планира да осъществи и един от най-амбициозните инфраструктурни проекти - Grand Paris, който предвижда метролиниите в града да бъдат удължени с нови 200 км. Това ще подобри свързаността и ще доведе до нови възможности за инвестиции в имоти.

Класацията за Европа се доминира и от други развиващи се градове, освен Истанбул. Дъблин например заема втора позиция, а в подреждането намират място и Мюнхен (5-то място), Стокхолм и Копенхаген на 6-то и 7-мо, Берлин и Барселона на 11-то и 13-то.

Последни новини
Още от Новини