По-силен долар: какво означава това за Азия?

Коментар на Мохамед Апахай, ръководител на Валутни стратегии в Citigroup

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коментар на Мохамед Апахай, ръководител на Валутни стратегии в Citigroup, коментира покачването на долара и ефекта, който оказва върху Азия. Той разговаря с Хайди Лун, Енджи Лау и Ришаад Саламат в предаването "Asia Edge" по Bloomberg TV.

Какво е по-добре да видим - по-слаб или по-силен долар?

Отслабването на долара наскоро до голяма степен се дължи на решението на Фед. Последното изявление на гуверньора на централната банка изглежда, че обърна тенденциите на валутните пазари. Особено тук в Азия, ние сме много зависими от по-слабия долар. При суровините също се наблюдава обръщане на посоката.

Изтриване на натрупаните печалби при щатския долар ли беше това, което видяхме след последното заседание на Фед?

Да, може би голяма част от печалбите бяха изтрити. Съществуват много спекулации особено в пресата във връзка с това, което всъщност е казано и направено на срещата на Г-20 и дали ще има нова голяма сделка, за която се говореше. Интересно е, че когато гуверньорът на Фед сигнализираше за възможност да бъдат повишени лихвените проценти, видяхме, че в същото време китайският юан поевтиняваше.

Сравняваха го дори със споразумението Плаза от 80-те, но може би има някои доказателства за това с оглед на събитията, на които ставаме свидетели винаги след подобни срещи.

Не бих искал да ми слагате думи в устата.

Далеч съм от тази мисъл.

Мисля, че има някои много интересни неща, които се случват в момента на пазара. Китайците наистина не искат да видят повишаване на лихвените проценти в САЩ имайки предвид, че изглежда ще действат по този начин. Спомняте си, че САЩ говореше за повишение на лихвите през август миналата година, през септември, тогава видяхме как реагира китайският юан. Това, което ще видим е висока корелация между пазара на рискови активи, сред които акциите на петролните компании, и китайският юан. Така че това e основно притеснение на капиталовия пазар.

Ако е имало съгласие под някаква форма, ще видим ли обединение на централните банки, сътрудничество или поне комуникация между тях, нещо, за което централните банкери призовават от дълго време?

Ако става въпрос за начина, по който различните централни банки работят, те винаги действат една срещу друга. Фед и Китайската централна банка искат доларът да бъде слаб, а Японската централна банка и ЕЦБ -  да бъде силен. Въпросът е какво трябва да бъде неговото оптимално ниво. Мисля, че имаме индикации, че доларът трябва да бъде малко по-силен, а китайският юан малко по-слаб. Но това също така е сигнал за понижения на капиталовия пазар и достигането на по-ниски нива на индексите спрямо това, на което се намират в момента. 

 

Последни новини
Още от Новини