МЕА: Риск от петролен шок в бъдеще

Понижените инвестиции може да се отразят на предлагането в дългосрочен план

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Международната енергийна агенция (МЕА) в лицето на директора за петролната индустрия и пазари Нийл Аткинсън каза, че светът може да го очаква петролен шок заради „историческите“ понижения в инвестициите в петролния сектор, появили се заради срива в цената на суровината.

Аткинсън каза, че може да се изправим пред проблеми „в не толкова далечно бъдеще“, защото рязкото понижение в инвестициите в сектора може да се отрази негативно на предлагането в дългосрочен план. Инвестиции на стойност около $300 млрд. са необходими, за да се поддържа текущото ниво на производство, а страни като САЩ, Канада, Бразилия и Мексико срещат трудности в поддържането на инвестициите в сектора.

„Съществува опасност да достигнем момент, в който почти не инвестираме допълнително. Ако инвестициите не се възстановят през 2017 и 2018 може да станем свидетели на ръст в цената на петрола, тъй като предлагането няма да успее да отговори на търсенето“, каза Аткинсън.

Петролните компании в лицето на производители като ConocoPhillips, Chevron и BP преустановиха инвестиции на стойност над $100 млрд., като заедно с това съкратиха служители, понижиха дивидентите и продадоха активи в отговор на поевтиняването на петрола от средата на 2014 насам.

Представителят на МЕА очаква средна цена на петрола между $35 и $40 през годината, като срещата между петролни производители от и извън ОПЕК, която ще се проведе в столицата на Катар Доха на 17 април, няма да окаже никакво влияние върху цената.

Към 14:00 ч. барел Брент се котира на ниво от $41,63, а барел лек суров американски петрол на ниво от $41,17, като и двата сорта петрол отстъпват от началот на деня.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини