Лаутеншлегер: Банките трябва да свикнат с новата среда

Заместник-председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ говори пред Bloomberg

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Нормално е за банките да свикват с промените в макроикономическата среда, а те и преди са били изправени пред негативни реални лихвени проценти през последния век. Това каза заместник-председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ Сабине Лаутеншлегер.

Банките в еврозоната трябва да понижат разходите си, като подкрепа на това може да окаже дигитализацията на банковия бизнес, а освен това банките може да увеличат дела на приходите си, идващо от източници, различни от лихви, като банкови такси, каза  Лаутеншлегер в интервю пред Bloomberg на 23 март.

„На няколко пъти сме имали негативни лихви, реални лихви, ако се върнем до 70-те и 80-те. Несъмнено е предизвикателство, но не е нещо, с което е невъзможно да се справиш“, каза Лаутеншлегер.

Представителката на ЕЦБ е и член на Изпълнителния съвет, който формулира и гласува паричната политика на еврозоната, а това не е първия път, в който тя изразява подобно мнение.  

На срещата си през март ЕЦБ понижи лихвите до рекордно ниско ниво, като депозитната лихва достигна -0,4%, а лихвата по основните операции за рефинансиране на банките стигна 0%. Ниските лихви донесоха проблеми на банките, особено в Европа, като последното доказателство за това са намеренията на Credit Suisse да съкрати 2000 души през 2016.

 

Последни новини
Още от Новини