Дачев: ЕИБ прие за разглеждане проект на Свилоза в размер на 300 млн. лева

Красимир Дачев, собственик на „Свилоза“, Investbook, 22.03.2016

Европейската инвестиционна банка е приела за разглеждане проект за инвестиции на Свилоза в размер на 300 млн. лева, като целта е цялостна реконструкция на компанията, каза нейният собственик Красимир Дачев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Investbook, допълвайки че за момента е спрял проекта заради планове за разширяване на производството. Неговата цел е реализирането на по-висока добавена стойност, която да остане в България, като това може да се случи, като компанията започне да произвежда хартия, а не само досега произвежданата суровина за производство на опаковъчна хартия – избелената целулоза. Единствените производители на опаковъчна хартия в Европа са Швеция и Финландия.

Планът за финансиране на Юнкер, по който се разглежда и проекта на Свилоза, се явява стимул за банките, които са плахи в даването на кредити, макар че са пълни с пари, коментира Дачев.

Красимир Дачев коментира и това, че понякога липсва връзка между финансовите пазари и реалната икономика, като това се е видяло най-ясно по време на финансовата криза със силното поевтиняване на акциите на компаниите, макар че някои от тях са продължили да реализират големи приходи.

Собственикът на Свилоза каза, че не разчита на БФБ за финансиране, защото е малка и при IPO би осигурила 20-30 млн. при необходими 200-300 млн.

Дачев е скептик и по отношение на платформата SEE Link, която ще представлява връзка между балканските фондови борси и ще даде по-бърз достъп до инвестиции между тях.

„Не може цената на тока за заможните и за бедните да е една и съща, бедните трябва да се субсидират“, коментира темата за енергетиката и цената на тока Красимир Дачев.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини