Brexit може да отключи несигурност на пазарите

Питър Манделсън, председател на Global Counsel

Колаж от постери на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Колаж от постери на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Питър Манделсън, председател на Global Counsel за последиците от излизането на Великобритания от ЕС и как се възприема идеята в Азия. Интервю от Сингапур за Хаслинда Амин, Bloomberg.

 

Бившият премиер на Великобритания Джон Мейдъжр каза, че Brexit е фантасмагория. Но вижте сондажите. Водят тези, които искат излизане от ЕС. Това  реален проблем.

Има баланс. Референдумът може да бъде спечелен и Великобритания може да остане в ЕС. Но може да стане и обратното. Голяма част от хората са несигурни, смятат, че не познават фактите.

Едно е сигурно - това наистина е най-големият политически риск в света тази година.

Ако Великобритания гласува за излизане от ЕС през юни тази година, ще има сериозен шок, който ще повлияе на пазарите. Не можем да кажем колко дълго ще се задържи волатилността. BoE и ЕЦБ вече изпълняват план за интервенция в подкрепа на паунда и еврото.

Извън това, ако Великобритания реши да стане самостоятелна страна и отделен пазар в Европа, политическата и пазарна несигурност около това ще се задържат с години.

 

Изненадан ли бяхте от тези, които са за Brexit, например казват, че кметът на Лондон, Борис Джонсън е виновен за тази подкрепа?

Трябва да разберете, че стават две неща. Имаме смислен дебат, основан на фактите. За това къде са икономическите интереси на Великобритания. Според мен те показват, че трябва да остане в ЕС.

Наред с това има отделен политически аргумент и политически цели сред консервативната партия на Великобритания.

Отдавна за Борис Джонсън и един член на правителството, подал оставка през уикенда в опит да торпилира усилията на Дейвид Камерън Великобритания да остане в ЕС, и за други хора, става дума за британската "свобода". Независимостта й.

За тях каквито и икономически щети да има за Великобритания и Европа като цяло, цената си заслужава. Заради политическите ползи, които търсят от британската "независимост" от Европа.

 

Какво мислите - какъв е балансът в момента? 50-50 ли е? И двата отговора ли са възможни?

И двата са възможни, няма съмнение.

Тези, които са за излизане и тези, които са за оставане са почти равни.

Но има огромен брой хора, които още не са решили.

Трябва да насочим тези хора към икономическите последици от излизането. Няма да има само непосредствен шок и волатилност, които ще засегнат паунда и икономиката ни. Ще бъде ударена Великобритания като търговска и инвестиционна база, предоставяща достъп до големия единен пазар на Европа. Работодателските организации поръча проучване на PwC, който показва, че до 2020 решението да се излезе от ЕС ще коства на икономиката 100 млрд. паунда.

Това е около 5% от нашия БВП.

 

Значи не става дума за плашене?

Фактите са съвсем ясни. Ще се отрази на търговията, инвестициите и работните места във Великобритания.

Това показва независимият анализ.

Ще заговорим за ръст на безработицата от 2-3%  в следващите 5-6г.

Това представлява около 3700 паунда на домакинство на година намаляване на стандарта на живот.

 

Гледате ли на Brexit като на тест? В момента чуваме от Франция, че и там трябва да има референдум. Има все по-голям натиск и в Германия да стане същото. Има ли нещо фундаментално сгрешено в ЕС, заради което основни страни-членки искат да ..

Има проблеми в ЕС. Това не е перфектна организация.

Определено от кризата в еврозоната, дълговата криза и всички събития около Гърция и страните в Южна Европа накараха хората да се запитат какво прави Европа за тях? Какво им дава? Защо не се развиват икономически и политически?

Мнозина усещат, че има някакви институции, там някъде, но много далеч и че нямат достатъчен контрол върху тях.

Това са същите хора, които смятат и че националните им институции, правителства и парии работят зле.

Трябва да се провери какъв ще бъде ефектът за Европа в дългосрочен план, ако Великобритания излезе от нея.

Това ще означава загуба на влияние за Великобритания. Страната я използва, за да направи Европа по-отворена, търгуваща свободно, ориентирана към света и особено Азия, към чуждестранни инвестиции.

Въпреки че ако Великобритания изгуби, това няма да се усети веднага, загубата на това влияние ще навреди на Европа, а на нас ще ни се отрази икономически в дългосрочен план.

 

Какво разбирате във вашите разговори с азиатските лидери - загрижени ли са?

Те са удивени, че Великобритания изобщо обсъжда подобно действие на икономическо самонараняване. Защо се опитва да се отдели от пазар с 500 млн. потребители.

Това е най-голямото подобно икономическо пространство. Не е някаква зона на свободна търговия или митнически съюз.

Това е единен пазар с единни правила и регулации, норми и стандарти, които отстраниха всички вътрешни и външни бариери пред правенето на бизнес.

Това е колосално постижение.

За азиатските политически лидери, например в Пекин, където говорих с политици и бизнесмени, това е мистерия. Те са силно учудени защо Великобритания го прави.

Това, което не разбират са политическите цели на хора, които са силно националистически настроени.

Гледайте цялото видео.

 

Последни новини
Още от Новини