Положителни икономически данни в Европа на фона на атентатите в Брюксел

PMI индексите в еврозоната и Германия с ръст

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Атентатите в Брюксел, случили се около 8 ч. местно време на летището и в метрото на белгийската столица, са основният фактор, движещ пазарите днес, но въпреки това не трябва да подминаваме някои важни данни, идващи от Европа.

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано отбеляза ръст през март. Композитният PMI индекс за сферите на производството и услугите нарасна до 53,7 пункта, като надхвърляйки границата от 50 пункта е на територията на експанзията, а освен това представлява 3-месечен връх. Прочитът на индикатора освен това е по-висок и спрямо февруари, когато бяха достигнати 53 пункта.

Индикаторът, показващ бизнес доверието в икономическата среда като цяло, върви нагоре и в Германия, където композитният PMI индекс достига 54,1 пункта за март, спрямо очаквани 53,9 пункта.

Двете новини дават известни надежди за подобряване на ситуацията в европейската икономика след слабите първи 2 месеца на годината.

„Атаките в Брюксел може да имат ефект върху икономиката заради страха у потребителите, но базирайки се на атентатите в Париж, това може да бъде временно“, каза Йоханес Гарейс, икономист в Natixis.

Великобритания – инфлация

За сметка на това инфлацията в една от най-големите икономики в ЕС остава слаба. На годишна база инфлацията във Великобритания за февруари достига 0,3% при очаквани 0,4%, а на месечна ръстът е 0,2% вместо очакваните 0,4%. По този начин инфлацията във Великобритания остава доста под целта на Английската централна банка от 2%, а очакванията за вдигане на лихвите в страната, които отдавна се изпариха, едва ли ще се върнат на пазарите скоро. Към 15:30 паундът губи 1,09% спрямо долара.

„Все още има малко признаци за инфлационен натиск“, каза Мартин Бек, икономист от EY Item Club. 

Последни новини
Още от Новини