Най-слабо първо тримесечие за глобалната IPO активност от 2009 насам

Според доклад на EY глобалната активност в сферата на IPO записва спад от 39% на обема и от 70% на общия капитал

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Глобалната активност в сферата на първичните публични предлагания (Initial Public Offer, или IPO) се забавя значително през първото тримесечие на 2016, като 167 компании са привлекли общо $12,1 млрд., сочи доклад на EY.Това представлява най-слабото първо тримесечие от 2009 насам със спад от 39% на обема и от 70% на общия капитал спрямо същия период на миналата година, пише Investor.bg

Опасенията за забавяне на световната икономика, засилената волатилност, понижаващите се цени на петрола и текущите сътресения на фондовите пазари са допринесли за бавния старт на годината. Слабата активност се вижда в Америка, Азиатско-тихоокеанския регион и Европа, Африка и Близкия изток и Индия за разлика от предишните тримесечия, когато слабите резултати на някои пазари се компенсираха от по-доброто представяне на други места.

Предвид факта, че IPO-тата са изключително чувствителни към волатилност и отрицателни икономически настроения като цяло, подходът е по-скоро на изчакване и въздържане. Емитентите изчакват пазарните условия да се подобрят или търсят алтернативи – например сливания и придобивания, които макар също с по-слабо представяне спрямо звездните си резултати през 2015 в момента са с по-добри резултати от IPO-тата.

Този подход на изчакване се вижда в намаляването на дела на подкрепените от частен капитал и рисков капитал IPO-та на световно ниво – спадът е в размер на 80% за първото тримесечие на годишна база по брой сделки.

Технологичните IPO-та също са по-малко в сравнение с първите три месеца на 2015 (спад от 24% на глобално ниво). В САЩ няма първични публични предлагания в сектора за първото тримесечие, тъй като технологичните компании и техните инвеститори преди IPO изчакват да реализират оценката си за компанията на по-късна дата.

В допълнение на това спадът от 70% на привлечения глобален капитал през първото тримесечие на 2016 показва, че размерът на сделките също е по-малък – медианният размер на основните глобални пазари е намалял с 30% на годишна база. Компаниите реализират по-малки IPO-та, очаквайки възможни допълнителни предлагания, когато пазарът се подобри.

Капиталът, привлечен чрез IPO-та в САЩ, се е понижил с 88% през първото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на миналата година, достигайки до $753 млн. Броят на сделките е спаднал със 71%, като е имало само 10 първични публични предлагания – всички в сектора на здравеопазването.

В Азиатско-тихоокеанския регион обемът на IPO-та се е понижил с 31% до 102 сделки, а привлеченият капитал – с 55% до $6,6 млрд. за периода. И все пак регионът остава най-активният, формирайки 61% от световния IPO обем.

В Европа, Близкия изток, Африка и Индия привлеченият капитал също отчита сериозен спад от 76% до $4,7 млрд. на годишна база, а броят на сделките се е понижил с 43% до 51 IPO-та. London Main Market и Alternative Investment Market са били водещите пазари в региона за IPO-та през първото тримесечие, формирайки 47% от европейските сделки и емитирайки 2 от 5-те най-големи сделки на глобално ниво.

Последни новини
Още от Новини