На къде ще тръгнат цените на петрола

Очаква се стабилизиране в средносрочен план, смята A. Б. Орджиако, председател на Seplat Petroleum

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

A. Б. Орджиако, председател на Seplat Petroleum, коментира пред Bloomberg цените на петрола, фундаментите и очакванията в средносрочен и дългосрочен план.

Гай Джонсън, Bloomberg: Един директен въпрос. Какво ниво на цените на петрола би било приемливо за Вас?

A. Б. Орджиако, председател на Seplat Petroleum: Добро утро. Това със сигурност зависи от нивата на оперативните и капиталовите разходи и нивата, при които компанията остава печеливша. След колапса при цените на петрола ние се насочихме към свиване на разходите и се опитахме да се фокусираме върху по-ниски разходи при основните операции, за да гарантираме, че компанията ще остане рентабилна. Можем да се похвалим с това, че оставаме на най-ниското ниво на разходи за производство в Нигерия. Това може да ви даде представа, че компанията ни остава рентабилна, въпреки ниските цени на петрола.

Гай Джонсън, Bloomberg: Очевидно всичко зависи от политиката и има много фактори, които оказват влияние, но според Вас как ще се развие всичко това през следващите няколко месеца, какви са очакванията Ви?

A. Б. Орджиако, председател на Seplat Petroleum: Очевидно цените на петрола, както при повечето суровини, са много, много циклични. Сега виждаме най-ниските нива. Всеки е наясно, че този цикъл ще продължи. Никой не може да каже със сигурност къде ще бъде цената на петрола. Но това, което е ясно, е, че трябва да погледнем отблизо фундаментите, за да се ориентираме за равновесието между търсенето и предлагането. Множество очаквания движат цената, но продължаваме да сме убедени, че с увеличаването на търсенето и задържане на ръста на свръхпредлагането можем да очакваме стабилност на петролния пазар до края на годината, както и през 2017 и след това.

Гай Джонсън, Bloomberg: Значи не виждате причини големите производители, заедно с ОПЕК, да се съберат и да обсъдят някакъв вид данък при производството?

A. Б. Орджиако, председател на Seplat Petroleum: Диалогът в ОПЕК е обнадеждаващ. Постигна се съгласие за замразяване на производството. Фактът, че има диалог между членовете на ОПЕК и останалите производители също е обнадеждаващ. Започваме да виждаме и, че повечето международни компании поддържат голям свободен производствен капацитет. Ако погледнете към голямото свиване на капиталовите разходи и средствата за различни проекти на международните петролни компании, изглежда, че ще има известно намаляване на предлагането в средносрочен план. Ще има стабилизиране на цените отвъд това, което започваме да наблюдаваме, като увеличение при търсенето. Така че цената може да тръгне навсякъде, очакваме промени от сегашните нива. Ще видим известно задържане при проектите, които биха увеличили предлагането. Затова вярваме, че ще станем свидетели на стабилизиране на цените в средносрочен към дългосрочен план. 

 

Последни новини
Още от Новини