Ислямска държава пое отговорността за атентатите в Брюксел

Летището в Брюксел остава затворено и на 23 март

Мерките за сигурност в Брюксел, около метростанция Maelbeek след атентата. 22/3/2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Мерките за сигурност в Брюксел, около метростанция Maelbeek след атентата. 22/3/2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Джихадистката групировка Ислямска държава пое в съобщение на арабски и френски език отговорността за атентатите в Брюксел, при които загинаха около 30 и бяха ранени 200 души, съобщи АФП.

В съобщението се казва, че "тайна клетка на войните на Халифата" се е насочила към Белгия и се твърди, че страната "не е спряла да се бори с исляма и мюсюлманите".

На летището в Брюксел, в салона Заминаващи избухнаха две взривни устройства на 22 март 2016 към 08:00 сутринта. Трети взрив стана в метростанцията Маалбек до квартала с европейските институции в белгийската столица.

На летището бе открита и обезвредена трета бомба. До тялото на единия терорист е открит автомат калашников, съобщи RTBF.

По данни към 18ч. жертвите на атентатите в Брюксел са 34 души. 14 са загиналите в Завентем и 96 са ранени при двата последователни взрива, по данни на пожарната.

 

На 23 март летище Завентем в Брюксел остава затворено, съобщи директорът му Арно Фейст.

Според вестник Soir камерите в терминала са заснели терористите.

Вижте коментара от Лондон на Себастиян Селек от Bloomberg в 13:00.

Четете още: Каква беше реакцията на белгийските власти

Последни новини
Още от Новини