Инфлацията във Великобритания остава без промяна през февруари

Прогнозите на икономистите бяха за ръст на потребителските цени от 0,4%

Снимки: Luke MacGregor/Bloomberg Снимки: Luke MacGregor/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания остава без промяна през февруари на ниво от 0,3 на сто на годишна база, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от Националната статистическа служба.

Прогнозите на икономистите бяха за ръст на потребителските цени от 0,4%, пише Investor.bg.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на горивата и хранителните продукти, също остава без промяна на ниво от 1,2%, като оправдава очакванията. 

Резултатите са далеч под целевото ниво от 2% на Английската централна банка, до голяма степен заради срива на петролния пазар през последната повече от година.

На последното си заседание миналата седмица централните банкери оставиха лихвените проценти без промяна и подчертаха, че именно ниската инфлация е едно от основните им притеснения и не позволява да последват САЩ и да затегнат паричната политика.

Консултантите от Pacific Investment Management посочват, че основният им сценарий не включва повишение на лихвените проценти тази година във Великобритания, освен това нараства рискът от понижение на основните ставки.

Фил Гудинг от статистическата служба казва, че британската инфлация остава близо до „исторически ниски нива“, като от 2014 ръстът на потребителските цени не е надвишавал 0,3%. Най-голям натиск надолу оказва спадът в цените на транспорта.

На месечна база инфлацията е 0,2% през февруари, което е по-малко, отколкото икономистите очакваха.

Отделен доклад за производствените цени посочва, че през февруари ръстът им на месечна база е 0,1%, а на годишна – 1,1 на сто.

Последни новини
Още от Новини