Експлозия на летището в Брюксел

Летището е затворено. ЖП трафик е спрян.

Карта на Брюксел и летището. Google Maps Карта на Брюксел и летището. Google Maps

10 души загинаха, а 30 са ранени при двете експлозии на летището в Брюксел, Завентем във вторник сутринта, на 22 март 2016, към 08:00 местно време, съобщи RTBF. Летището е затворено. Затвори и метрото след експлозия в метростанция Маалбек. Брюксел обяви тревога от четвърта степен. Централната гара е евакуирана.

13:42

11 души загинаха, а 81 са ранени при атентатите на летището в Брюксел, съобщи белгийският федерален министър на здравеопазването, цитиран от RTBF. 15 са жертвите на атентата в метрото, на станция Маалбек. Според федералния прокурор на Белгия Фредерик Ван Люв поне едната от двете бомби на летището е взривена от терорист-камикадзе.

Транспортът в Брюксел е блокиран, без метро, влакове, самолети, мобилните телефони трудно се свързват.

Децата трябва да останат в училищата и по време на обедната почивка, съобщи кризисният център в Белгия.

Европейските институции призоваха служителите си да останат на закрито - у дома или в офисите.

МВнР на България осъди атентатите и изрази солидарност с Белгия.

 

Три бомби са били използвани на летище Завентем, съобщи обществената фламандска телевизия VRT. Две бомби избухнаха в салона за пътници на влизане - едната пред офиса на Brussels Airlines и втората от дясно, пред офиса на American Airlines. Според VRT открита е и трета бомба.

Според La Libre Belgique един човек е чул към 07:45 вик на арабски език в салона Заминаващи преди експлозията.

Летището в Брюксел публикува телефон за въпроси за близки и приятели. Гражданите са посъветвани да избягват аерогарата. Излитанията и кацанията на летището са преустановени. Трафикът е пренасочен към други летища в Белгия.

Белгия е в повишена тревога за евентуални терористични нападения след залавянето на заподозрения в атентатите в Париж Салах Абдеслам, който се смята, че е единственият участник в атаките през ноември 2015, когато бяха убити 130 души. Абдеслам очаква решението на съда в Брюксел в сряда, 23 март 2016, който трябва да реши дали да удължи мярката му задържане под стража, наложена в събота.

 

За последен път летището в Брюксел е било обект на нападение през 1979, съобщава La Libre. Тогава трима палестински терористи хвърлиха гранати по пътници, пристигащи от Израел. 12 души бяха ранени. След тази атака сигурността на летището бе преразгледана.

 

Нападение в метрото

Експлозия стана и в метростанция Маалбек в Брюксел. Метрото затвори. ЖП връзките с летището спряха по нареждане на полицията, съобщи националната жп компания SNCB в туитър.

 

Премиерът на Белгия, Шарл Мишел съобщи в Туитър, че приоритет е ситуацията на летището.

 

Летището в Брюксел обслужва 23,5 млн. пътници годишно.

 

Последни новини
Още от Новини