Кьоре: Политиката на ЕЦБ не спира правителствата от реформи

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ говори в Париж

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Политиките на ЕЦБ имаха ефект, но те не могат собственоръчно да създадат условията за устойчиво възстановяване на растежа(в еврозоната б.р.). Нуждаем се и от мерки в икономическата и фискалната политика. Това каза френският икономист Беноа Кьоре, който е един от шестимата членове на Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Кьоре говори на 21 март в Париж за бъдещето на еврозоната, ефектите от мерките, предприети от ЕЦБ до момента, както и за бъдещето и пътя, по който тя трябва да поеме.

Мерките на ЕЦБ, стандартни или нестандартни, са постигнали няколко цели:

  • Подкрепили са търсенето за продукти и услуги в еврозоната.
  • Подобрили са условията за финансиране и са излекували финансовата фрагментация.
  • Помогнали са за задържане на доверието в еврото в контекста на финансова нестабилност и висока несигурност.

Мерките, предприети на 10 март, са сериозен пакет, приоритизиращ заемите към бизнеси и домакинства, подкрепяйки растежа по този начин, каза Кьоре.

Той обаче каза, че ЕЦБ не може собственоръчно да създаде условията за устойчиво възстановяване на растежа, като се нуждае от подкрепата на икономически и фискални политики.

Беноа Кьоре коментира и мненията, че политиката на ЕЦБ обезсърчава правителствата да предприемат необходимите реформи, като каза, че това не е вярно и обори твърдението с факта, че реформите не са били направени и когато лихвите са били високи. Освен това в мандата на ЕЦБ стои ценовата стабилност, а не надзираването на фискалните и структурни политики, допълни той.

Кьоре каза, че трябва да продължи да се работи върху заздравяването на икономическия и паричен съюз с цел устояване на икономически шокове, като се обяви за по-голяма политическа интеграция, която да помогне за по-голяма икономическа интеграция.

По думите на Кьоре, за да върви напред еврозоната трябва да предефинира общ проект, като за имплементацията му ще са необходими много години, но става все по-неотложно този проект да се дефинира.

Последни новини
Още от Новини