Китай разхлабва контрола върху търговията

Подробности за връщането на маржин кредитите в търговията с акции в Китай

Джулиет Сали в студиото на Bloomberg Hong Kong, понеделник, 21.03.2016 г. Снимка: Bloomberg.com Джулиет Сали в студиото на Bloomberg Hong Kong, понеделник, 21.03.2016 г. Снимка: Bloomberg.com

Коментар на Джулиет Сали от студиото на Bloomberg Хонконг за последиците от разрешението в Китай на отпускането на маржин кредити при търговията с ценни книжа.

 

Както разбрахме тази сутрин от колегите, китайските брокерски фирми сериозно се покачват след тази новина. Ако напишете „TOP CHINA “ на Bloomberg Terminal, ще видите статията „Китай възстанови подкрепата за маржин кредитите, които подхраниха бума и срива“. А сега искам да ви покажа тази графика, която показва следното. Бялата линия тук представлява баланса на маржин търговията. Тук виждаме как той рязко се повишава преди срива от лятото на миналата година.

Особено през първата половина на 2015 г. доста пари се наливаха в такава маржин търговия, което подхрани този бум, който видяхме. А синята линия показва нивата на Shanghai Composite, който разбира се следваше големите увеличения, които видяхме в маржин кредитите.

Но след това, разбира се, започнахме да виждаме как тези пари започнаха да излизат, а индексът започна бързо да спада. Сега разбираме, че доста от държавно-подкрепяните фирми, и по-специално, China Securities Finance Corp., ще започнат да предлагат маржин кредити, но те ги предлагат за по-кратки периоди. Научихме за периоди, вариращи от 7 до 182 дни. Освен това, лихвените проценти върху тях ще се намалят доста сериозно. Напр., лихвата за кредит за 182 дни ще бъде намалена на 3%.

Кредитите за срок от 92 дни ще бъдат намалени до около 3,2%. Разбира се, имаше известни притеснения от това, че видяхме това голямо увеличение на маржин търговията през миналата година, което подхрани този срив, който видяхме при акциите. Ето защо, бяха въведени законодателни мерки за спиране на маржин търговията.

 

В общи линии, това което разбраме е, че според отговорните фактори, това просто е процес на нормализация и на връщане на нещата там, където им е мястото, сега, след като видяхме малко по-голямо спокойствие да се настанява на китайските пазари.

 

Последни новини
Още от Новини