Вамвакидис: Китай преминава през ребалансиране на икономиката си

Атанасиос Вамвакидис, директор за форекс стратегията за Г10 в Bank of America Merrill Lynch

Атанасиос Вамвакидис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Атанасиос Вамвакидис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Атанасиос Вамвакидис, директор за форекс стратегията за Г10 в Bank of America Merrill Lynch, коментира нивото на дълг в Китай и перспективите пред развитието на китайската икономика. Той разговаря с Анна Едуардс в предаването Countdown по Bloomberg TV.  

Какво ще кажете за китайската икономика? Китайската централна банка, както и някои други институции предупреждават за нивото на задлъжнялост в страната. Може да се каже, че това не е нов сигнал. До каква степен Ви притеснява?

Да, наистина. Китай преминава през процес на ребалансиране на икономиката си. Променят се някои дългосрочни тенденции, което се дължи на демографски фактори, забавянето на китайската икономика, процеса на урбанизацията, който протича през последните няколко десетилетия. Също така Китай преструктурира икономиката си, преминавайки от модел на растеж, базиран върху инвестициите и износа, към модел, базиран в по-голяма степен на вътрешното търсене и потребление. Икономиката също така се променя и от водената стимулираща парична политика през последните няколко години, което доведе до тези дисбаланси на кредитния пазар в контекста на това, което споменахте. Това преобразуване на икономиката няма да премине гладко, но зависи до голяма степен от начина, по който ще подходят политически лидери към него, какви политики ще предприемат в опит да избегнат по-сериозно забавяне на икономиката. Съществува риск, но също така зависи и от правителствените лидери дали ще съумеят да избегнат най-лошото.

Една политика, която изглежда, че работи - става въпрос за девалвирането на юана. Видяхме, разбира се, силно обезценяване на юана спрямо долара. Всъщност, това, за което говоря е представянето на юана спрямо кошницата от валути. На графиката виждаме движението на синтетичния индекс на офшорния юан (Synthetic RMB Index) спрямо 13 валути. Той се връща на нивата си от октомври 2014. Графиката показва и някои резки движения на юана, които видяхме през 2015, но след това поевтиняването му спрямо тези 13 валути е по-плавно. Ще продължи ли този тренд?

Да, мисля, че ще се запази. Това не е девалвация с цел спечелването на конкурентно предимство. Имаме ситуация, при която офшорният юан отслабва вследствие на ребалансирането на икономиката. Налице е една нестабилна ситуация. От една страна, имаме икономика, която забавя растежа си, загубвайки резерви. В същото време, тя стои относително стабилна спрямо щатската икономика, при която имаме възстановяване и обратен курс на парична политика. Надявам се, че това движение ще продължи плавно. Фиксирането на юана към кошница от валути има по-голямо значение за Китай, но не мисля, че ще видим това. Ние смятаме, че поевтиняването на офшорния юан е по-вероятно да се случи.  

 

Последни новини
Още от Новини