Как шеф на компания изгуби $2,2 млрд. за няколко месеца

Притежаването на акции, в компания която управляваш, крие сериозни рискове

Централата на Valeant. Снимка: Майкъл Найджъл/Bloomberg Централата на Valeant. Снимка: Майкъл Найджъл/Bloomberg

Вече бившият главен изпълнителен директор на канадската фармацевтична компания Valeant Майкъл Пиърсън загуби над $2,2 млрд. долара заради поевтиняването на акциите на компанията, която управляваше. Голяма част от състоянието му беше натрупано именно в ценни книжа на компанията, фокусирана в сферите на неврологията, дерматологията и инфекциозните заболявания.

Вместо с $2,5 млрд. долара в банковата си сметска и начело на една от най-големите канадски компании, в каквото ситуация се намираше Пиърсън на 5 август 2015, на 21 март той притежава едва $300 млн. и е без работа. Само от началото на годината бившият шеф на Valeant е загубил $700 млн.

Графиката показва срива в състоянието на Пиърсън:

Сериозните проблеми пред компанията започнаха през октомври миналата година, заради натиска, на който компанията беше подложена заради начина, по който определя цените на лекарствата си и връзката ѝ с имейл аптеката Philidor Rx Services, прекратена на 30 октомври 2015 г. Членове на Конгреса казаха на 4 октомври 2015 г., че искат да разследват практиките, които Valeant използва при ценообразуването на лекраствата си. Bloomberg разкрива още, че компанията е използвала счетоводни практики, отклоняващи се от Общоприетите счетоводни принципи (GAAP). Те са ѝ позволили чрез сливания и придобивания да раздуе приходите си и да набира евтин капитал от пазарите на облигации.

Оттогава акциите на компанията поевтиняха от около $240 за акция до $33 за акция, като сривът продължава през цялата година с негативните новини, идващи от компанията, като последните от тях бяха, че има риск тя да не може да обслужи свои дългове и че няма да успее да посрещне прогнозните си финансови резултати.

След новината за оттеглянето на Пиърсън от поста му обаче акциите на компанията скочиха до $40,65 към 17:00 ч. българско време.

Рязкото „обедняване“ на бившия шеф на фармацевтичната компания показва риска от това голяма част от богатството ти да е разпределено само в акции на една компания, но именно това е един от стимулите, които изпозват бордовете на директорите, за да извлекат най-доброто представяне от главните изпълнителни директори, които са назначили.

 

Последни новини
Още от Новини