Как Абе може да помогне на японската икономика

Фокус трябва да бъдат дългосрочните проблеми, смята Сейджиро Такешита, професор в University of Shizuoka

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сейджиро Такешита, професор в University of Shizuoka, коментира пред Bloomberg Абеномиката и предизвикателствата пред японската икономика. 

Анна Едуардс, Bloomberg: Риск от техническа рецесия се задава за първото тримесечие на тази година. До колко сте обезпокоен за фундаментите в японската икономика?

Сейджиро Такешита, професор в University of Shizuoka: Фундаментите са добри, това е истината за икономиката, но външните фактори стават негативни. И това внася сянка в позитивизма ни към Япония. Нека се изправим срещу това. Можем да започнем да говорим за всички онези номинални стойности, които Абе се опитваше да постигне, но това, което има значение, е, че той се опитва да съживи японския износ, който е на върха на пирамидата, за да насърчи инвестициите. Как го прави? Чрез политиката на отслабване на йената. Първите две стрели може би проработиха, но за съжаление японските компании не започнаха да инвестират. Виждаме го много ясно. Така че се наблюдава известна стагнация тук. Компаниите стават изключително консервативни заради външните фактори и за съжаление схемата на Абе не проработи така гладко.

Анна Едуардс, Bloomberg: Какъв е урокът тогава от експеримента с отрицателните лихви в Япония? И още по-широко казано – как можем да накараме компаниите да инвестират? Дали чрез правенето на парите по-евтини?

Сейджиро Такешита, професор в University of Shizuoka: Не. Това е първото. Другото важно нещо и проблемът сега е, можем ли да предизвикаме истинско търсене. Могат да се осигурят по-добри условия, които да облекчат инвестирането. И това беше първото, което правителството направи. Но за съжаление се вижда, че търсенето не е нараснало толкова много. Все още се усеща двусмисленото поведение на японските потребители и на корпорациите. Капиталовите разходи не се завърнаха, както очаквахме, въпреки факта, че трябваше да заменим машини, използвани над 16 години. Вероятно ще видим завръщане, но в същото време остава неяснотата, липсата на доверие от страна на японските компании за бъдещето. За съжаление Абе трябваше да създаде много по-дълбоки фактори за стабилност, отколкото просто да играе с краткосрочните. Беше доста успешен при първите две стрели.

Анна Едуардс, Bloomberg: Споменахте за първите две стрели – това бяха фискалната и паричната. Стигаме и до структурните реформи, които са третата стрела на Абеномика 2.0. Имаме ли обновена версия на Абеномиката и какво значи тази реформа в японската икономика за толкова различни сфери. Как се развива целият този процес?

Сейджиро Такешита, професор в University of Shizuoka: Траекторията на третата стрела е много по-голяма от първите две. Затова е трудно за нас да я определим. Но ако погледнем в детайли, сега фокусът е много повече върху дългосрочните предизвикателства – това са структурни и циклични въпроси. Защото всички знаем, че истинският проблем е там. Ако не решим тези предизвикателства или поне част от тях, хората просто няма да харчат. И това се вижда. Потребителското поведение на японците беше променено от 3-процентното увеличение на данъка върху потреблението. Икономистите не очакваха това да се случи. Но стана. И това е една от причините Абе да се колебае да го вдигне до 10% догодина. Така че той разбира, че трябва да работи повече върху структурни въпроси сега. Но се получава и голямо разминаване, защото пазарът не може да чака толкова дълго. Това е проблемът, който назрява.

 

Последни новини
Още от Новини