Visa и Honda обединяват усилия в изработването на иновативно приложение

Visa разработва приложения, позволяващи на шофьорите да плащат за бензин и паркинг без да излизат от колата си

Снимка: Mike Mergen/Bloomberg News Снимка: Mike Mergen/Bloomberg News

Компанията за финансови услуги Visa иска да превърне автомобила ви в платформа за мобилни плащания, точно както използвате смартфона си или кредитната си карта със същата цел, предава Investor.bg.

На Mobile World Congress в Барселона компанията представи концептуални приложения, които ще позволят на шофьорите да плащат за бензин и паркинг без да излизат от колата си.

Visa е обединила усилия с Honda, за да създаде приложение, което може да бъде достъпно през таблото на автомобила. То ще съобщава на шофьора, че бензинът е на привършване и ще го насочва към най-близката бензиностанция. Когато автомобилът е вече на колонката, приложението може да изчисли цената за напълване на резервоара, а потребителят ще може да плати за горивото и дори за стоки от магазина към бензиностанцията изцяло чрез таблото.

Концепцията беше представена и заедно с друго приложение, което позволява на хората да плащат точната цена за паркиране – нито повече, нито по-малко. Visa е работила заедно с ParkWhiz по този продукт.

Visa, както и много други компании, залага много на потенциала на „свързания“ автомобил. До 2020 се очаква да има четвърт милион свързани автомобили на пътя, твърди консултантската компания Gartner. Така хората ще могат да правят все повече неща само чрез таблото на автомобила си, а Visa се надява, че ще успее да го превърне и в източник на плащания.

„Идеята за трансформиране на автомобила в платформа за плащания не е толкова далечна, колкото си мислите. Ние постигнахме сериозен напредък, след като преди година представихме за пръв път идеята“, казва изпълнителният вицепрезидент по иновациите и стратегическите партньорства в компанията Джим МакКарти.

„Работата с Honda за тестване на прототипите ни доближи с още една стъпка до търговската реалност, която според нас осигурява вълнуващи възможности за всеки, който има роля в плащанията и автомобилните екосистеми“, допълва той.

Това не е първият път, в който Visa пробва плащания директно през автомобила. Миналата година компанията обедини усилията си с Pizza Hut, за да покаже как хората могат да плащат за пица от колата си и някой да им я донесе до автомобила, когато е готова.

Компаниите в момента очакват да изпробват приложението за закупуване на бензин в северна Калифорния, а това за паркиране  - в Ню Йорк. И двете приложения ще се тестват за период от три месеца, стартирайки от пролетта, казва Visa.

Последни новини
Още от Новини