Китай трябва да намери механизъм за справяне с краткосрочните рискове

Финансовият министър на Китай разсея опасенията около понижаването на перспективата пред кредитния рейтинг на Китай

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Финансовият министър на Китай Лоу Дзиуей омаловажи решението на международната рейтингова агенция Moody’s за понижаване перспективата пред кредитния рейтинг на Китай по-рано през март, посочвайки, че политическите лидери „не се разтревожиха толкова много“ заради слабия отзвук, който имаше този ход на финансовите пазари.

Понижаването на перспективата пред рейтинга на Китай не доведе до ирационално поведение на пазарните участници или агресивни къси продажби, каза Лоу Дзиуей по време на China Development Forum. Той поясни, че офшорният юан дори е поскъпнал след товa решение, съобщава Bloomberg.

На 2 март агенция понижи перспективата пред кредитния рейтинг на китайския държавен дълг от стабилна на негативна. Сред фактори, които Moody’s посочва за това решение, са растящите нива на дълг и въпросителните около способността на правителството да проведе ключови реформи. Ден по-късно Мооdy’s понижи перспектива пред най-голямата телекомуникационна компания в Китай и две от най-големите банки в страната.

Според финансовия министър Лау Дзиуей притесненията на международната рейтингова агенция са свързани с вътрешния държавен дълг на Китай и това дали страната ще проведе обещаните структурни реформи, включително съкращаването на индустриален свръхкапацитет.

„Разбирам откъде идват тези притеснения“, каза той.

Китай трябва да намери механизъм за справяне с краткосрочните рискове, сред които са твърде високите нива на корпоративен дълг. Това посочва, от друга страна, генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия по време на същия форум. Много сектори като циментовата, стоманодобивната, въглищната и стъкларската индустрия функционират при изключително високи ниви на задлъжнялост, каза още Гурия. ОИСР оценява корпоративния дълг на Китай на 160% от БВП на страната.

Последни новини
Още от Новини