Международно разследване на катастрофата на FlyDubai в Русия

Версиите са човешка грешка, техническа авария и усложнена метеорологична обстановка

Самолет на FlyDubai на летище София, 17/12/2014. Снимка: Силвия Грозева/BloombergTVBulgaria Самолет на FlyDubai на летище София, 17/12/2014. Снимка: Силвия Грозева/BloombergTVBulgaria

В неделя следователите пресъздадоха предварителната картина на падане на Boeing 737 на летището на Ростов на Дон, но без все още да разбират причините за катастрофата.

ТАСС цитира авиационен експерт, според когото поривите на вятъра са достигани 11-16 м/сек, но без страничен вятър.

Инцидентът бе предаден на комисията за разследване на особено важни дела, съобщи Следствието. Експерти от Русия, ОАЕ, САЩ и Франция дешифрират черните кутии, които бяха открити силно повредени.

Останките от самолета бяха разчистени от летището след втория оглед. Ростов на Дон възобнови работа в 18ч. московско време на 20 март.

Министерството на извънредните ситуации публикува списъка на пътниците.

 

Чуждестранни експерти пристигнаха в неделя сутринта на мястото на катастрофата на Boieng 737-800 на FlyDubai, полет FZ981, който се разби при кацане на летището в Ростов на Дон на 19 март 2016, съобщи РИА Новости.

Пристигнаха представители на американската агенция за гражданско въздухоплаване FAA, на американския Национален съвет по безопасност на транспорта NTSB, очакват се и представители на превозвача и на производителя, Boeing.

Самолетът на нискоразходната FlyDubai, изпълняващ полет от Дубай за Ростов на Дон катастрофира на 19 март при кацане. На борда имаше 55 пътници и 7 души екипаж. Няма оцелели.

Експертизата на телата ще отнеме две седмици.

Разследването проверява различни версии: човешка грешка, техническа авария и усложнена метеорологична обстановка.

Нестабилен подход

Специализираният независим сайт проследяване на самолети Flightradar 24 съобщава, че самолетът е кръжал два часа преди опита за кацане. Между първоначалния подход към пистата и катастрофата друг самолет е направил три опита за кацане, преди да се откаже, съобщава сайтът в туитър.

Според дешифрираните разговори между 03:31 и 03:43 московско време, когато стана катастрофата няма съобщения за проблеми със самолета. Екипажът е обсъждал технически детайли преди кацане, съобщава РБК.

Без изгубен самолет

От основаването си през 2008 нискоразходната авиокомпания FlyDubai не е имала голяма самолетна катастрофа. През януари 2015 бе обстрелвана в Багдад, но без пострадали пътници, съобщава АФП.

Базираната в Дубай компания е застрахована за 500 млн. долара, каза министърът на транспорта на Русия Максим Соколов на пресконференция, излъчена от Русия 24. Авиокомпанията ще изплати по 20 000 долара на пасажер за семействата на загиналите, обяви авиокомпанията в съобщение, цитирано от Bloomberg.

Boeing е уведомен

Boeing е уведомен за инцидента и събира информация, съобщи производителят в мейл до Bloomberg.

Агенцията за гражданско въздухоплаване на ОАЕ изпрати също представители, които ще работят с руските власти за разследване по международните стандарти, каза Саих Мохамад Ал Сувайди, ген.-директор на регулаторния орган.

FlyDubai, собственост на държавата, притежава 50 самолета, само Boeing и лети по 90 дестинации.

От декември 2014 започна полети до София.

2015 бе обявена за една от най-безопасните години за авиокомпаниите от IATA. Броят на фаталните инциденти се понижи с две трети миналата година, с изключение на 300 смъртни случая, дължащи се на самоубийство на пилот и възможна терористична атака.

Последни новини
Още от Новини