Гърция започна да прилага споразумението за бежанците с ЕС

Правителството в Атина е удовлетворено от постигнатото споразумение в Брюксел

Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Гръцките власти започнаха да прехвърлят бежанците и мигрантите от гръцките острови в Егейско море с фериботи към Северна Гърция. В Кавала, Солун и Драма вече са новите бежански лагери от островите. Прекратени са трансферите към Пирея, където вече няма възможност за настаняване, предава Investor.bg, цитирайки БНР.

От днес всеки пристигнал мигрант на гръцките острови се счита за нелегално пребиваващ в европейска страна. Един от лагерите на Лесбос става пункт за задържане на нелегални мигранти. 

Правителството в Атина е удовлетворено от постигнатото споразумение в Брюксел. Днес пристигат европейски експерти на гръцките острови, които директно ще следят изпълнението на споразумението. Премиерът поема лична отговорност по спазване на европейския план като от днес ръководи новосформирана комисия по мигрантската криза. 

В Идомени започнаха да проявяват съгласие за изтегляне към лагери, но все още това не е масово. Днес раздадоха отново информационни материали,че няма вероятност да се продължи пътя към Македония, като предупреждават мигрантите, да не вярват на слухове и да не плащат на трафиканти. В лагерите има видимо напрежение от безнадежност, че това е краят на европейската мечта за хиляди мигранти, които са в Гърция.

Днес на Лесбос пристигнаха 800 души от Турция, но повечето от тях са с фалшиви паспорти. До няколко дни те ще бъдат върнати обратно. 

Последни новини
Още от Новини