Гаоли: Най-важната задача на Китай е да избегне системни рискове

Правителството ще действа бързо, за да не допусне повторение на пазарния срив от август 2015

Снимка: Nelson Ching/Bloomberg *** Local Caption *** Zhang Gaoli Снимка: Nelson Ching/Bloomberg *** Local Caption *** Zhang Gaoli

Китай ще направи всичко необходимо, за да намали потенциалните рискове, свързани с пазара на акции, облигации, валутната търговия и жилищния пазар на фона на забавящия се икономически растеж. Това каза китайският вицепремиер Джан Гаоли в речта си на China Development Forum, годишна конференция, която събира на едно място бизнес лидери от целия свят и официални лица на правителството в Китай, пише Bloomberg.

Икономиката е изправена пред „относително голям“ натиск, каза Гаоли. Според него целта за постигането на бюджетен дефицит от 3%, очертан в доклада на китайския премиер Ли Къциян пред  Когреса на Народната партия, който се проведе в Пекин в продължение на 12 дни, ще облекчи бизнеса.

Според вицепремиера най-важната задача на Китай е избягването на системни рискове.

Той отбеляза, че правителството ще действа бързо, за да не допусне повторение на пазарния срив от август 2015, който изтри 5 трлн. долара пазарна капитализация в Поднебесната империя след внезапното решение за промяна на валутния режим. Освен това, на закриването на Когреса на Народната партия, премиерът Ли Къциян почерта, че Китай трябва „да държи очите си отворени за рискове на финансовите пазари“.

Вицепремиерът Гаоли посочва още, че правителството планира да съкрати индустриалния свръхкапацитет, особено в стоманената и въглищната индустрия. В 13-ия петгодишен план на Китай правителството възнамерява да свие производствения капацитет в стоманената индустрия с 150 млн. тона.

 

Последни новини
Още от Новини