Цените на парното и топлата вода - падат?

Комисията за енергийно и водно регулиране предложи по-ниски цени от април

Купувач в София. снимка: Велко Ангелов/Bloomberg Купувач в София. снимка: Велко Ангелов/Bloomberg

Енергийният регулатор предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от април, като намалението ще се усети най-силно в Плевен, съобщава Investor.bg. 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда намалението да е различно за отделните топлофикационни дружества, съобщава БНР. За двете най-големи топлофикации - София и Пловдив, поевтиняването ще е почти символично, докато в Плевен мегаватчас топлоенергия ще се продава с 15 лева по-малко, предлага енергийният регулатор.

Поевтиняването на топлоенергията е възможно заради предстоящото намаляване на цените на газа. Държавният доставчик Булгаргаз предложи понижение на цените на синьото гориво с около 23 на сто от следващия месец.

Падането на цените на парното и топлата вода ще се усети най-силно в Плевен, където и сега топлоенергията е най-евтина. Там от април спадът ще е 15 лева за киловатчас и той вече ще се продава за 36 лева без ДДС.

С 11 на сто се предлага да се понижат цените във Враца и Разград, с 9 процента - във Велико Търново, с 5 на сто -  в Бургас и Варна. В столицата поевтиняването ще е 3 на сто. С около 50 стотинки за киловатчас по-малко ще се продават топлата вода и парното в Пловдив, където промяната е почти пренебрежима.

Тези предложения за нови цени на газа, парното и топлата вода предстои да бъдат обсъждани преди Комисията да вземе окончателно решение.

Последни новини
Още от Новини