МОН отпуска 1,5 млн. лева за по-сигурни училища

Проектните предложения за охрана ще бъдат до 30 хил. лв.

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

МОН дава 1,5 млн. лева за системи за сигурност и мерки за достъпност в училищата. Със средствата ще се изграждат системи за видеонаблюдение и контрол на достъпа, съобщава Investor.bg. 

От министерството отпускат средствата, като част от заложени в проекта на националната програма "Достъпно и сигурно училище" разходи, чието утвърждаване от Министерския съвет предстои, се казва в прессъобщение на МОН. От тези пари 500 хил. лв. са заложени за проекти, свързани с осигуряване на достъпна архитектурна среда. 

С въвеждането на новия модул "Сигурност" държавните училища ще бъдат финансово подкрепени за закупуване на технически средства, които в максимална степен да подпомогнат охраната в учебните сгради поради зачестилите случаи на физическа агресия и проблемите с наркоразпространението в и около училищата. Целта е ефективен пропускателен режим, по-добра организация на охраната чрез технически средства и подготвени охранители, по-добра комуникация между училищата и правоохранителните органи и ефективен контрол в случай на инциденти, посочва ведомството. 

Проектите може да са свързани с изграждане на система за контрол на достъпа - чрез електронни карти или физически бариери, които обаче да са съобразени с изискванията за достъпна архитектурна среда.

Министерството ще приема и проекти за изготвяне на сигнално-известителна система за охрана на сгради, покриваща рисковите зони - минимум вход, изход и общите части, както и паник бутон за връзка с охранителна фирма. За едно проектно предложение може да бъдат отпуснати до 30 хил. лв. с ДДС.

Програмата разрешава и кандидатстване за охрана чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център на входовете, изходите, общите части на сградите на училищата, както и на прилежащите им дворове и спортни площадки.

Очаква се по този модул в 35 училища да бъде реализирано цялостно проектиране и изграждане на система за контрол на достъпа, сигнално-известителна система и система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център.

В други 14 училища ще бъде изградена система за контрол на достъпа, а в още 14 - монтиране на сигнално-известителна система. В още 16 училища ще се изгради система за наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център, допълват от ведомството.

Проектите трябва да бъдат представен в едномесечен срок от обнародване на решението на Министерския съвет за програмата "Достъпно и сигурно училище" за 2016 г. По нея се финансират и проекти, осигуряващи достъпна среда на децата и учениците със специални образователни потребности.

През учебната 2015/2016 година с физически увреждания са 1 332 деца, показва статистиката на образователното министерство. Общият брой деца и ученици със специални образователни потребности в държавните училища е 4 164, от тях с физически увреждания - 486. 

Всяко училище има право да кандидатства по всички дейности по програмата.

Последни новини
Още от Новини