През 2015 са били закрити близо 1000 хеджфонда

Броят им е толкова, колкото и в разгара на финансовата криза

Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

За мнозина хеджфондовете представляват сериозен риск за глобалната финансова система, други ги считат за печеливш източник за бързи доходи. По отношение на печалбите обаче напоследък ситуацията не изглежда добре. През 2015 г. са били закрити толкова хеджфондове, колкото и в разгара на финансовата криза, пише в свой анализ Financial Times, цитиран от Investor.bg.

Според изданието през миналата година са били закрити 979 хеджфонда – колкото през 2009 г. През 2014 г. техният брой е бил 864.

Причината за слабия бизнес е турболентността на финансовите пазари. Засилените рискове са подплашили инвеститорите. Освен това вложителите са недоволни и от слабите кампании за обратно изкупуване на акции, пише изданието, като цитира неназован експерт.

Не е изненада, че има спад на броя новосъздадени хеджфондове. През четвъртото тримесечие на 2015 г. са били основани 183 фонда, година по-рано техният брой е бил 269.

Негативните тенденции при развитието на бранша са видни и от някои нашумели примери. Основателят на един от най-големите мултистратегигически хеджфондове BlueCrest Capital International Майкъл Плат обяви през декември, че ще свие обема на фонда, който до този момент управляваше 8 млрд. долара. Фондът позволи на външните инвеститори да изтеглят парите си и да се съсредоточат върху създаване на средства за себе си, своите партньори и персонал. Оказа се обаче, че в Bluecrest депозитите на външни инвеститори възлизат на 7 млрд. долара.

Базираният в Лондон фонд Lucidus Capital Partners обяви през декември, че ще закрие бизнеса си напълно и ще изплати 900 млн. евро на инвеститорите.

Колко трудно фондовете привличат свежи средства показват и нови данни, цитирани от FT. Според тях през миналата година само най-големите 20% от фирмите в бранша са набрали 80% от капитала. 

Обикновено февруари е силен месец за сектора, но през миналия месец той е успял да набере едва 3 млрд. долара. През същия месец година по-рано сумата е била 18,6 млрд. долара, показват данни на eVestment. Причина за въздържанието на инвеститорите може би е фактът, че браншът е изплатил през януари най-ниската сума от януари 2009 г. насам.

Затишието при хедж фондовете и сътресенията на финансовите пазари вече се отразяват на света на богатите. Това е особено очевидно в Хамптънс, Меката за почивка на богаташите от Wall Street, която се намира в близост до Ню Йорк. Там, според различни доклади на експертите, цените на луксозните жилища се свиват. Средната цена за най-скъпите недвижими имоти в рамките на една година се понижава с 20 на сто до 35,5 млн. долара.  

Последни новини
Още от Новини