НАП е събрал с 500 млн. лв. повече от осигуровки през 2015

Постъпленията от санкции и наказателни лихви по ДОО и НЗОК са 35 млн. лв.

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Националната агенция за приходите (НАП) е събрала с 500 милиона лева повече от осигуровки през 2015 г. в сравнение с 2014 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в рамките на парламентарния блиц контрол.

От началото на миналата година до момента органите по приходите са открили данни за извършени престъпления по укриване на дължими осигурителни вноски в седем случая, като всички те са изпратени на компетентните органи, коментира още вицепремиерът, цитиран от Investor.bg.

Той посочи, че решението на парламента да криминализира укриването на осигурителни вноски от началото на 2015 година вече дава резултати.

Министърът на труда напомни, че когато осигурителните вноски са дължими, но не са внесени, в тези случаи работникът запазва правото си на социални, здравни и пенсионни обезщетения, като те се поемат от бюджета или от редовните платци. Това беше и основният мотив да се потърси ангажимент на тези, които виновно са укрили плащането на вноски, обясни Ивайло Калфин презумпцията на криминализирането на укриването на вноски.

Два са ефектите от текста, с който парламентът криминализира укриването на осигурителни вноски, продължи министърът. Единият е превантивен ефект, който действа, защото вече се вижда до голяма степен промяна в поведението на работодателите и наказателен.

Постъпленията от санкции и наказателни лихви по ДОО и НЗОК за 2015 година са 35 милиона лева, където е отчетен ръст от 26% спрямо предходната година, посочи той.

„Виждаме, че превантивният ефект води до по-голяма събираемост от предвиденото”, каза Калфин.

Внасянето на осигуровките е изцяло отговорност на работодателя, освен при самонаетите, и затова няма как да има натиск от работника към работодателя за това. Така социалният министър коментира въпросът дали трябва и работникът да бъде наказван при укриването на вноски.

За укриване на вноски в големи размери от 3 до 12 хиляди лева лицето се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба до 5 хиляди лева. За укриване над 12 хиляди лева наказанието е от 2 до 8 години затвор и конфискация на цялото имущество на виновния, напомни министърът.

Последни новини
Още от Новини