Japan Post отказа да увеличи заплатите

Причината са негативните лихви

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Един от най-големите работодатели в Япония – компанията с диверсифицирана дейност Japan Post – отказа да увеличи заплатите на служителите си през 2016. Ръсел Уорд от Bloomberg коментира темата и причините за решението.

Ръсел, това е една от целите на Абеномиката – увеличаването на заплатите, за да помогне за вдигането на инфлацията. Защо Japan Post отказва да го направи?

Така е Енджи, беше наистина лош сезон за японските служители и работниците в най-големите компании. Toyota, Honda, Hitachi всички увеличават заплатите с по-малко, отколкото го направиха през миналата година. В случая с Japan Post, причината, която изтъкват са негативните лихви, което е много интересно, защото очевидно Японската централна банка въведе негативните лихви с точно обратната цел – да задвижи инфлацията. Докато в случая с Japan Post за 220 хил. служители се случва точно обратното. Причината негативните лихви да са изтъкнати като проблем е, че Japan Post разчита на лихвата, която печели от държавните ценни книжа, които притежава, а в момента доходностите по ДЦК са  на негативна територия при матуритетите чак до 10 години. Това ще се отрази негативно на рентабилността и възвращаемостта по техните инвестиции.

Доколко новият статут на Japan Post като борсово търгувана компания изигра своята роля за решението да не се увеличават заплатите?

Трябва да е изиграло някаква роля. Компанията набра $12 млрд. чрез IPO-то си миналия ноември. Сега са отговорни пред акционерите – най-вече японци, купили акциите при публичното предлагане през миналата година.  Това означава, че вниманието към печалбата на компанията е много по-голямо, а негативните лихви оказват влияние върху тях. Мениджмънта на компанията има и други пречки пред увеличаването на заплатите. Пощенските поръчки намаляват, заедно с броя на населението, това се отразяа на търсенето на застраховки например. Japan Post прогнозира, че печалбата ѝ за следващата година ще отбележи спад от 23% през следващата година и тази прогноза беше направена преди въвеждането на негативни лихви. Japan Post представи новия си главен изпълнителен директор Масацуго Нагато, който заменя Тайзо Нишимуро, който е с влошено здраве. Нагато е бивш банкер от Citibank в Япония. Сега ще управлява пощенска мрежа, която е голям работодател, голяма компания с много различни дейности. Предизвикателството да направи компанията печеливша в бъдеще е пред него.

 

Последни новини
Още от Новини