Инвестиционни възможности в развиващите се пазари

Коментар на Шейла Петъл, изпълнителен директор на Goldman Sachs Asset Management International

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шейла Петъл, изпълнителен директор на Goldman Sachs Asset Management International, коментира перспективите пред развитието на развиващите се пазари и своите инвестиционни стратегии. Тя разговаря с Ришаад Саламат в предаването Trending Business по Bloomberg TV. 

Как гледате на това в момента?

Мисля, че това е година на резки промени в настроението. Първо имахме прекомерен песимизъм, сега имаме прекомерен оптимизъм. Но в основата си нашето мнение за развиващите се пазари не се е променило. Има потенциални възможности, има някои регионални рискове, както и специфични рискове при отделните страни. Но също така има специфични неща, на които си струва да се обърне внимание.

Хората си мислят, че случващото се в Китай може да има доста сериозни последици за американската икономика, но всъщност само 2% от износа отива в Китай, така че ефектът най-вероятно ще е минимален. Всъщност по-голяма вреда може да има от ефекта на Китай върху развиващите се икономики в региона.  

Абсолютно. Изгубихме доста време докато разберем какво се случва с развиващите се пазари и Япония, гледайки влиянието от това, което се случва в Китай. Има положителни и отрицателни страни. Преминаването на Китай от производствена към икономика, базирана на услугите, никога няма да е лесен процес. Въпреки това...

Но то се пренася и върху тях?

Да, така е, но не навсякъде. Погледнете туризма. Япония изпитва негативните ефекти в резултат на забавянето в туристическия сектор на Китай. Подобен е случаят и при Австралия. Погледнете обаче Корея. Много трудно би се усетило забавянето на китайската икономика. Има и някои възможности, свързани с износа на разнообразни продукти, например на козметични такива. 

Много хора споделят това мнение по отношение на козметичните продукти на Корея. Досещам се за един фонд мениджър, който говори по темата от дълго време. Наистина има перспективна роля.

Не знам за какво е говорил той, но определено има много интересна роля. Преди всичко трябва да намерите ключовия момент. Това е важен момент в инвестирането. Ако разглеждаме развиващите се пазари, трябва да гледаме към по-големите тенденции, например тенденциите в Индия - макроикономическите показатели, бюджета, но също така трябва да гледаме и към микроикономическите фактори - онлайн бизнеса, онлайн търговията. Онлайн бизнесът и търговията на дребно е 14% в Корея, близо 20% в Китай и само 1% в Индия.

Да, това е така. Но всеки гледа на Индия като на тип икономика, близка до китайската. Но ако е направила поне половината на това, наистина е впечатляващо.

Абсолютно. Дори и да не го беше направила, е впечатляващо. Индия следва съвсем различна посока. Това е различна страна и ние знаем това. Наскоро в Индия имахме посещение на около 40 международни инвеститори, CEO от целия свят. Трябва да кажа, че бяха приятно изненадани. Инфраструктурата работи добре, въздушният транспорт също. Срещата, която проведохме с тях, беше изключително конструктивна и интересна. И мисля, че те останаха изненадани по отношение на големия брой страни, към които изнася Индия, сред които е и САЩ.  

 

Последни новини
Още от Новини