Очаквано: BoE остави лихвата непроменена

Очакванията за повишение на лихвите се изтеглят за началото на 2017

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка (BoE) остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 0,5%. Решението беше взето единодушно, като всички деветима членове на Комисията по паричната политика го подкрепиха. Пазарите очакваха действията на BoE и паундът не реагира.

Нивото на изкупените от Английската централна банка активи, според програмата ѝ за изкупуване на активи, не трябва да пада под 375 млрд. паунда, като активите, чиито матуритет изтича, ще бъдат заменяни с нови. Това решение продължава досегашния курс на паричната политика на Английската централна банка и също беше очаквано.

От BoE отбелязаха, че несигурността около референдума за оставане на Великобритания в ЕС, който ще се проведе на 23 юни, вероятно е била ключов фактор за поевтиняването на паунда.

От паричната институция ще продължат да следят дали ниската инфлация няма по-устойчиви вторични ефекти върху заплатите.

Очакванията за повишение на лихвите във Великобритания бяха изтеглени напред във времето, като пазарите очакват това да се случи най-рано в началото на 2017.

Решението на Английската централна банка идва ден след като финансовият министър на страната Джордж Осбърн представи бюджета на Великобритания и мерките, които ще помогнат за реализирането на бюджетен излишък през 2020.

 

Последни новини
Още от Новини