Норвежката централна банка понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта

Мярката цели стимулиране на икономиката

Норвежки крони. Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg Норвежки крони. Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg

Норвежката централна банка понижи основния лихвен процент с 0,25% до 0,5%, след като заради поевтиняването на петрола от средата на 2014 насам скандинавската икономика изпитва проблеми. През последното тримесечие на 2015 дори икономиката ѝ се сви с 1,2%, което накара Норвежката централна банка отново да действа.

От паричната институция дадоха индикации дори за нови понижения, като основната лихва може да стигне 0,2% през първото тримесечие на 2017. Текущото ниво на основния лихвен процент в страната е рекордно ниско.

Норвежката централна банка понижава лихвите от края на 2014, като в резултат на това норвежката крона върви надолу заедно с петрола:

Поевтиняването спрямо еврото през последната година е 7%.

На фона на това решение петролът реагира добре на новината, че на 17 април петролни производителки от и извън ОПЕК ще се срещнат в столицата на Катар, Доха, за да обсъдят замразяване на производството, каквото вече беше договорено между Саудитска Арабия и САЩ.

Към 13:00 ч. петролът сорт Брент поскъпва с 1,44% до $40,91 долара за барел, а американският лек суров петрол надхвърля $39 долара за барел, като също поскъпва с 1,7%.

 

Последни новини
Още от Новини