Sberbank: Русия няма нужда да излиза на европейските финансови пазари

Интервю с Херман Греф, главен изпълнителен директор на Sberbank

Херман Греф, главен изпълнителен директор на Sberbank. Снимка: Bloomberg Херман Греф, главен изпълнителен директор на Sberbank. Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на руската Sberbank Херман Греф коментира пред Bloomberg какво влияние оказва курсът на рублата върху икономиката на страната, коя стойност на руската валута би удовлетворила всички участници на руския пазар и при какви условия може да поскъпне рублата.

Първо трябва да говорим за корпоративните заеми, имаме много заеми в чуждестранна валута и девалвацията създаде много проблеми за клиентите ни. Има и много индустрии, които не получават парични потоци в чуждестранна валута. Не е критично, но годината ще бъде трудна за банковия сектор.

Бих искал да Ви попитам за инвестиционното банкиране. Много от западните инвестиционни банки се изтеглиха. А много инвестиционни банки в Русия губят пари. Има ли резон в това просто да се премахне инвестиционното банкиране?

Мисля, че нашата инвестиционна банка, както и VTB Capital – втората най-голяма инвестиционна банка в страната – имат много добри възможности за много добри резултати. Защото конкуренцията на руския пазар не е толкова висока. Мисля, че през следващите 2-3 години има добри възможности за нас. Като цяло в дългосрочен план инвестиционното банкиране не е нашата стратегия. Този вид банков бизнес няма да расте толкова бързо, колкото банкирането на дребно или корпоративното банкиране. Променихме стратегията си по отношение на инвестиционното банкиране и не искаме да разширяваме дейността си в тази сфера. Инвестиционното банкиране е бизнес, с който сме се занимавали в исторически план, но не е бъдещето ни.

Смятате ли, че рублата трябва да остане слаба заради конкурентоспособността?

За руския износ ситуацията с валутата е много добра. Но говорейки за модернизация, това автоматично означава, че трябва да купуваме много различни технологии от чужбина, а в този аспект силната валута може да помогне. Става въпрос за избор между модернизация и силна валута и инвестиционен цикъл или производствен цикъл и износ със слаба валута. Трябва да намерим точния баланс между тези две различни възможности и проблеми. Ако рублата е на ниво от около 60 рубли за долар, това ще е по-удобно за компаниите, за държавния бюджет и за всички играчи на руския пазар.

Бихте ли искали да видите рублата да поскъпва?

Мисля, че на ниво от 70 рубли за долар е прекалено слаба.

Но ще стигнем ли до ниво от 60 рубли? Дайте ни Вашата прогноза.

Ако ситуацията на петролния пазар се стабилизира. Ако петолът поскъпне до ниво от над $50 долара за барел, рублата може да поскъпне до 60-63 рубли за долар. Това ще бъде добре.

Ако сте чужденец, сега е моментът да инвестирате в Русия.

Мисля, че моментът е подходящ.

ЕС се присъединява към САЩ и призовава банките си да не участват в руските емисии на облигации. Смятате ли, че има пазар за пласиране на руски ДЦК?

Мисля, че първият пазар за руски държавни облигации е Русия и можем да кажем, че сега имаме достатъчно ликвидност да купуваме такива облигации в руски рубли или в чуждестранна валута. Не мога да кажа, че има смисъл да се излиза на европейските пазари. Може би е възможно да се направи на азиатските пазари, например Китай.

 

Последни новини
Още от Новини