Етиопия ще създава повече работни места в трудоемките индустрии

Страната ще се фокусира върху сектори като облекло и текстилна индустрия

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ивон Ман, Bloomberg: Нека поговорим за перспективите за растеж. Видяхме, че той беше 8,7% за миналата година. Очаквате двуцифрен растеж в близко бъдеще. Кой ще е движещият фактор – правителствените разходи или Китай?

Аркебе Окюбей, съветник на етиопския министър-председател: Инвестициите в продуктивни отрасли са тези, които движат икономиката. През последните 12 години постигнахме двуцифрен растеж – 11%, основно заради селското стопанство. Сега се насочваме към индустриалния сектор и искаме да станем водеща индустриална страна в Африка до 2020-2025. Инвестиции валят от Китай, Индия, Турция, ЕС и напоследък от САЩ.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Да, китайските инвестиции, разбира се, са важен фактор за големия растеж. Върху какво обаче смятате да се концентрирате?

Аркебе Окюбей, съветник на етиопския министър-председател: На първо място за нас ще са тези сектори, които ни помагат да създаваме работни места, защото страната има огромно население. През следващите 10 години Етиопия ще бъде измежду топ 10 с най-голямо население. Затова трябва да създаваме работни места в трудоемките индустрии. Това ще ни помогне също да ускорим производството за сметка на земеделието. Такива отрасли са например облекло и текстилна промишленост. Бяхме в Хонконг, където проведохме разговори с купувачи, и нови инвеститори ще дойдат в Етиопия.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Спечелихте ли някои?

Аркебе Окюбей, съветник на етиопския министър-председател: Да, сега строим еко индустриален парк и там ще създадем 60 000 работни места. Печалбата ще бъде около 1 млрд. от износ и около 10 компании ще започнат дейност в този индустриален парк.

Ивон Ман, Bloomberg: Наблюдава ли се промяна в китайския интерес към страната? Откакто има притеснения за забавянето, има ли заплаха във връзка с доверието на Китай към Етиопия?

Аркебе Окюбей, съветник на етиопския министър-председател: Опитваме се да използваме възможностите си с Китай. Стана доста тежко за редица трудоемки отрасли да оцелеят заради увеличението при нивото на доходите. JPI е в най-добра позиция да осъществи тази възможност, защото строим инфраструктура, имаме огромна млада работна сила, много технически училища и университети, така че инвестираме в необходимите умения.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Собствеността на доста местни и чуждестранни инвеститорите бе увредена след протестите в Оромия. Преодоля ли се ситуацията, виждате ли някакво отдръпване?

Аркебе Окюбей, съветник на етиопския министър-председател: Това беше временен феномен и в общи линии е свързан с възможностите на икономиката. Младите искат стабилна работа. Сега има стотици хиляди, завършващи технически училища, милиони завършващи висши училища. Откриването на икономическите възможности като ключов аспект е движение в правилната посока. Не засяга по никакъв начин икономическата динамика в страната.

Ивон Ман, Bloomberg: А какво ще кажете за износа? Изглежда, че не достигнахте целта си за първите шест месеца на година въпреки перспективата за силен растеж. Какво доведе до тази стагнация?

Аркебе Окюбей, съветник на етиопския министър-председател: В момента се фокусираме върху изграждането на индустриалния сектор. Досега изнасяхме предимно земеделски продукти. Но така не можеш да си толкова конкурентен на глобалния пазар. Сега се фокусираме върху експортноориентирани сектори като облекло и текстилна промишленост, които да ни помогнат да задвижим износа. За следващите 10 години ние имаме план всяка година износът да расте с 30%, производството – с 25%, а БВП – с 11%.

 

Последни новини
Още от Новини