Campari вдига градуса на корпоративните придобивания

Campari купи френската марка-икона Grand Marnier

Боб Кунц-Кончевич, изпълнителен директор на Davide Campari-Milano. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боб Кунц-Кончевич, изпълнителен директор на Davide Campari-Milano. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изпълнителният директор на Davide Campari-Milano Боб Кунц-Кончевич коментира сделката за придобиване на Grand Marnier в предавето Bloomberg Markets на Bloomberg TV.

 

Защо е толкова добра идея? Защо да се интересуваме от Grand Marnier?

Това е нашето 28 придобиване и е най-голямото до сега. То съответства напълно на нашата рамка за придобивания и носи със себе си една уникална, разпознаваема марка с чудесна маргинализация и висока генерация на парични постъпления. Географското й разпространение перфектно съвпада с дистрибуторската мрежа, с която разполагаме. Става дума за едно много синергично допълване от търговска гледна точка. А това е марка икона, която не е за изпускане. Тя присъства във всички ключови барове по света и ни дава възможност да станем дори още по-силен играч в областта на класическите коктейли. Като допълнение на коктейла Негрони, най-разпространеният тип коктейли с Campari, в допълнение на старата класика на Wild Turkey и коктейлите Май Тай с Appleton, ще бъдем в състояние да предложим на нашите клиенти и Маргарита, и Космополитън.

 

Ожаднявам. Повече от половината от продажбите идват от САЩ. Ще се промени ли географското разпространение?

Мисля, че в първоначалните години ще се концентрираме върху изравняването на разпространението с другите ни марки и след това ще вървим към експанзия.

 

Не мога да не попитам за вилата в Южна Франция. Много от нашите зрители се интересуват от нея. Това е доста скъпа вила в Сен Жан Кап Ферат. Вие се опитвате да я продадете. Тя се намира в едно от най-скъпите кътчета в цял свят. Колко струва тази вила? Колко скоро искате да я продадете? И защо искате да го направите? Защо не я задържите, като корпоративен щаб?

Несъмнено вилата е много ценен актив. Намира се в най-изключителния анклав на Южна Франция. Притежава огромен парк и е доста скъпа. Семейните акционери са на мнение, че има много, много значима стойност. Обсъдихме въпроса с тях и решихме имотът да бъде продаден и след изплащане на всички разходи за тази собственост, след заплащане на дължимите данъци и такси на акционерите, да бъдат разпределени 7,18 милиона евро.

 

Предполагам, че не е толкова лесно да се продаде такава собственост днес, както беше преди. След като руските купувачи надуха цените, а след това се оттеглиха, заради проблемите в руската икономиката. Каква е цената, която смятате, че можете да постигнете?

Трудно е да се намерят точки за сравнение, защото подобни сделки се случват веднъж годишно или веднъж на две години. Но ние нямаме проблем с това. Достатъчно сме търпеливи и ще се радвам да я задържим за известно време. Но мисля, че в среднострочен до дългосрочен план определено ще намерим купувач, защото е много, много уникална и вълнуваща собственост.

 

Какво да очакваме от вас от тук нататък в областта на сливанията и придобиванията. Вие казахте, че това е най-голямата ви сделка до сега. Бяхте доста агресивни в покупките през първите седем години от своето десетгодишно управление. През последните две забавихте топката. След тази сделка ще бездействате ли или Ви предстоят още сделки в близко бъдеще?

Първо трябва да се приключи тази сделка. Надяваме се транзакцията да бъде затворена до края на юни тази година. След това ще трябва да интегрираме бранда в нашата дистрибуторска система и да започнем да прилагаме своят маркениг ноу-хау. Става въпрос за вливане на марки. Вероятно след 18 до 24 месеца отново ще бъдем настроени да купуваме.

 

Ще ви задам един бърз въпрос за предстоящия референдум, който сигурен съм знаете, ще се проведе през юни. Ще напусне ли Великобритания ЕС. Искате ли страната да остане в Европейския съюз?

Мисля, че най-доброто, което могат да направят, е да се наслаждават на синергията и да оценят това, което Европа има да предложи. 

 

Боб, кой е най-любимият Ви коктейл на света?

Булевардие, който съдържа същите съставки, като Негрони, но вместо джин се слага Wild Turkey бърбън.

 

Последни новини
Още от Новини