Бизнесът иска реформи в британските данъци

Майк Чери, директор по политиките на Федерацията на дребния бизнес

Министърът на финансите на Великобритания Джордж Осбърн носи червената чанта с бюджета на излизане от Даунинг стрийт 10. 16 март 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Министърът на финансите на Великобритания Джордж Осбърн носи червената чанта с бюджета на излизане от Даунинг стрийт 10. 16 март 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

55% от малките компании във Великобритания искат плосък данък, показва проучване на счетоводната компания Moore Stephens. Клиентите й смятат, че така данъчната система ще се опрости, защото в момента е твърде сложна и отнема прекалено много време за компаниите, съобщава smallbusiness.co.uk.

Британският финансов министър Джорд Осбърн в сряда внесе бюджета, с който се опитва да спре избягването на деклариране на доходи от хонорари.

Какво иска бизнесът от новия бюджет - коментар на Майк Чери, директор по политиките на Федерацията на дребния бизнес за Анна Едуардс от Bloomberg Лондон на 16 март 2016.

 

Какво очаква бизнесът от министъра на финансите? Майк Чери е при нас - директор по политиките на Федерацията на дребния бизнес. Вие искате уверения от министъра на финансите - какво означава това?

Много ясно стана от последното ни проучване, че доверието в момента е ниско. Ние искаме той да подкрепи компаниите. Знаем, че ще има национален праг за заплатите от следващия месец. Голяма част от дребния бизнес ще трябва да се справя с разходите и административните тежести по заплатите от другия месец. Имаме и промени за данъка върху дивидента.

Всичко това се случва едновременно.

Има и идея за задължителен отчет на данъците, каквото и да означава това. Очакваме подробностите.

Затова искаме този път финансовият министър да е твърд. Да не пропуска възможността да предприеме позитивни стъпки за цялостна реформа на данъците за бизнеса, които не са справедливи.

Не отговарят на целите.

И ние плащаме данъци, преди още да спре продали продукта или услугата си.

 

Да, но ще имаме референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Този въпрос сега излиза на преден план, а министърът на финансите е много чувствителен на тази тема и не може да разочарова избирателите. Бизнесът усеща ли повече промени от очакваните?

Не бива да забравя е, че това първият реален бюджет, който внася от изборите през май миналата година. Сега има възможността на не бърза и да отстоява реформата в корпоративното облагане, да разгледа нашето предложение за опростяване на данъците. Това има огромен ефект - регулативен и върху разходите - за всички дребни компании.

Опростяването на данъчната система трябва да се направи. Ние предлагаме конструктивно да му помогнем в това отношение.

 

Реформата, особено в данъците е това, което бихме очаквали от финансовия министър в началото на петгодишния мандат. Но да се върнем към политическата реалност, в която може би се чувства ограничен в момента. Може би бизнесът охлади очакванията му в това отношение?

Ако не използва възможността, би трябвало поне да посочи график на парламента, в който ще направи реформата.

Ако се върнем към въпроса за ЕС, фактът е, че нашите членове са много ясни по този въпрос, искат независима информация, Федерацията на малките компании ще постави дребния бизнес в сърцето на дебата. С наближаване на референдума ще искаме отговори от двете страни, и от кампанията за оставане и от кампанията за напускане на ЕС.

 

Казахте, че сме се допитали до членовете си, за да разберете какво искат, а те искат повече информация. А ще попитате ли ЕС? Ще заемете ли позиция за Brexit?

Това е политическо решение. Ние не вземаме конституционни позиции. Нашите членове ясно ни казаха какво искат през есента. Когато ги попитахме отново, те повториха - това стана след завръщането на премиера от Брюксел. Искаме независими факти от двете кампании.

 

Но когато гледаме какво иска бизнесът, често по-малките компании са по-малко ентусиазирани за ЕС. Това вярно ли е?

Зависи дали вече изнасят за ЕС или дали наемат европейски граждани.

По въпроса за значението, една трета от членовете ни казват, че и излизането, и оставането има значение. Това е интересна статистика.

Освен това мнението им зависи от района във Великобритания, в който е компанията.

Ние трябва да научим фактите.

 

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини