Базисната инфлация в САЩ с ръст над очаквания

През последните 12 месеца тя расте с 2,3%

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Базисната инфлация в САЩ (инфлацията, като изключим цените на храните и горивата) отбеляза по-висок ръст от очаквания през февруари. На месечна база ръстът е 0,3%, което отговаря на темпа на ръст, регистриран и през януари. Очакванията бяха за увеличение от 0,2%. Спрямо февруари 2015, или за последните 12 месеца, ръстът на базисната инфлация в най-голямата икономика в света достига 2,3%, което е най-висок темп от май 2012 насам.

Общото ценово равнище в САЩ бележи спад от 0,2% на месечна база през февруари, което отговаря на прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg, докато за последните 12 месеца е регистриран ръст от 1,0% спрямо очакваните 0,9%.

Данните излизат часове преди решението на Фед, което ще стане ясно в 21:00 ч. българско време.

„Има признаци, че инфлационният натиск започва да се увеличава. Трябва да видим растежът да продължи. Перспективите пред инфлацията се подобряват. След 1 или 2 години, ще станем свидетели на това как инфлацията достига целта на Фед“, каза Емануела Ененайор, икономист в Bank of America.

По-високата стойност на базисната инфлация се дължи главното на цените на енергийните ресурси, като те бележат спад от 6% през февруари спрямо януари, докато храните поскъпват с 0,2%. Базисната инфлация е движена напред от повишение при наемите, цените в хотелите, дрехите, медицинските грижи, колите и образованието.

Цените на едро бележат спад от 0,2% през февруари, а през последните 12 месеца остават непроменени.

След излизането на данните доларът запази повишението си спрямо повечето основни валути.

Последни новини
Още от Новини