Защо инвеститорите са привлечени от Виетнам

Силната икономика и корпоративните печалби движат пазара

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ивон Ман, Bloomberg: Какво да очакваме тази година?

Хаслинда Еймин, Bloomberg: Очаквайте повишение до най-високото ниво от 2008. Вижте как се търгуват виетнамските акции сега. Близо до изтриване на загубите за годината, като се изкачват с 11% от най-ниското си ниво в края на януари. Сега инвеститорите очакват, че ще се изкачат с още 11% над вчерашната цена при затварянето, говорят за голям растеж. Преди малко спомена за силен ръст на печалбите. Да, такива са очакванията. Те ще се задвижат от развиващите се потребителски пазари, увеличаващото се производство. Някои смятат, че вътрешните стимули са наистина доста силни. Достатъчно силни, за да може печалбите да нараснат с една пета тази година. Същото може да бъде казано за растежа във Виетнам. БВП се очаква да нарасне със 7% - един от най-бързорастящите пазари в света. Той е идеалният пазар, разграничавайки се от забавящия се Китай. Очакванията са не само за потреблението. Индустриалният сектор, строителството, енергийният сектор също. Те ще задвижат ралито, което търсим. Стойността, която да очакваме до края на годината – 680, Ивон. Ето къде вероятно ще е индексът. Ще се оглеждаме за 680.

Ивон Ман, Bloomberg: В страната има силно вътрешно търсене, преки чуждестранни инвестиции – продължаваме да ги виждаме. Това подкрепя пазара. Но до колко изолиран е виетнамският пазар от външни рискове?

Хаслинда Еймин, Bloomberg: Не чак толкова. Той не е имунизиран срещу външните рискове. Все още е уязвим от тях, като например възможностите за по-високи лихвени проценти в САЩ или девалвация на юана, което може да повлияе на местния пазар сега. Обезценяването на юана ще създаде голям натиск върху виетнамския донг да се конкурира за външните пазари. Така че накратко Виетнам изпитва това, което се случва във външната среда. Все пак, ако погледнем към акциите сега, те изглеждат доста атрактивни. Оценката им е доста добра. Въпреки последния напредък, те все още се търгуват на 1,7 пъти нетните активи, близо до най-ниското ниво за три години. Сравнете това с индекса MSCI – те се търгуват на 1,9 пъти. Така че, Ивон, вземайки предвид всичко дотук, виетнамските акции изглеждат доста добре. 

 

Последни новини
Още от Новини