Йената поскъпна, японските акции със спад след решението на BoJ

Тонът на Курода не успя да предотврати поскъпване на йената

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японската централна банка реши да не променя курса на паричната си политика на 15 март, като остави депозитната лихва на ниво от -0,1%, където тя се намира от края на януари, а целта за ръст на паричната база с 80 трилиона йени на година също остава непроменена.

Решенията бяха очаквани и бяха взети единодушно, като членовете на Борда за паричната политика гласуваха в съотношение 7 на 2 за негативната депозитна лихва и 8 на 1 за паричната база.

Макар че гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода каза, че при необходимост стимулите ще бъдат увеличени, йената поскъпна спрямо основни валути като долара и еврото, докато японските акции поевтиняха.

Към 11:00 ч. българско време йената поскъпва със 0,71% спрямо долара и достига ниво от 113,04 йени за долар:

Спрямо еврото поскъпването е сходно, като йената добавя 0,65% спрямо европейската валута:

След като при изненадващото въвеждане на негативни лихви от страна на BoJ на 29 януари йената загуби 1,9% спрямо долара, оттогава тя върви нагоре, като през февруари поскъпна със 7,5% спрямо американската валута.

Въпреки казаното от Японската централна банка по отношение на възможните бъдещи стимули, пазарите реагираха по обратния начин на търсения от BoJ ефект, като накараха йената да поскъпне, а акциите да поевтинеят.

От съобщението на BoJ можем да видим агонията и пропастта между надеждите и икономическите реалности и ценово равнище, Японската инфлация е на ниво, което кара дори BoJ да признае слабостта си. Насочваме се към нови стимули и очаквам те да бъдат въведени през юли“, каза Куохи Морита, икономист от Barclays.

Основният индекс в Япония – Nikkei 225 загуби 0,68% за деня, като загубите бяха продиктувани от решението на BoJ.

 

 

Последни новини
Още от Новини