Трябва ли Европа да подкрепи Меркел

Останалите правителства в Европа трябва да осъзнаят, че живота им без Меркел ще е много по-лош, пише Bloomberg

Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Регионалните избори, проведени в Германия в неделя, бяха реално референдум по бежанската политика на страната и управлението на канцлера Ангела Меркел. Избирателите показаха разочарованието си и от двете. Дясната популистка партия Алтернатива за Германия се представи добре и в трите провинции, където се проведоха изборите. Това е лоша новина не само за Германия, но и за останалата част от Европа, коментира BloombergView, цитиран от Investor.bg.

Ако останалите правителства в Европа смятат живота си с Меркел за труден, трябва да осъзнаят, че живота им без нея ще е много по-лош. Когато лидерите на Европейския съюз (ЕС) се срещнат по-късно тази седмица, те трябва да заявят подкрепата си и да приемат, че вината за това отстъпление на центристката политика отчасти е тяхна.

Алтернатива за Германия постигна най-силните си изборни резултати досега - двуцифрена подкрепа и в трите изборни района. В Саксония-Анхалт, където безработицата е над 10%, партията зае второ място с 24% от гласовете. Основана като опозиция на евросистемата и спасителните заеми на затруднените икономики, партията е най-жестокият критик на политиката на администрацията на Меркел за „хуманност и солидарност“ към бежанците, бягащи от войната в Сирия. Позициите ѝ са крайни, като лидерът ѝ заяви, че граничната охрана трябва, „ако е необходимо“, да стреля по хората, които се опитват да преминат границата незаконно.

Разбира се, Меркел не ръководи ситуацията безгрешно. Германия прие над милион бежанци през 2015 г., а канцлерът подцени последиците от толкова бързия наплив. Сексуалните нападения в Кьолн и на други места около Нова година предизвикаха възмущение и оставиха впечатлението, че правителството е изгубило контрол над ситуацията. Мерките за заздравяване на външните граници на ЕС – жизненоважни за управлението на потока от бежанци, не постигат успех, което прави твърденията на Алтернатива за Германия по този въпрос твърде правдоподобни.

Неуспехът със сигурност обаче не е само за Меркел. Останалите правителства в Европа блокират единния отговор на ЕС по бежанската криза и оставиха Германия сама да поеме бремето да помага на бежанците. Това не беше никак далновидно, тъй като провал за Меркел означава провал и за тях. Опасността в момента е, че слабите центристки лидери в цяла Европа ще се изправят пред нарастващ натиск от възраждащите се националистически и протекционистки движения, водени от партии като Алтернатива за Германия и френския Национален фронт. Ако това се случи, перспективите пред европейското сътрудничество по отношение на бежанците, както и всичко останало, са мрачни.

Европа трябва да застане до Меркел в защита на правото на убежище и предлагайки помощ на тези, които бягат от ужасите на войната – позиция, която изисква ангажимента и ресурсите на целия ЕС. Това трябва да включва подкрепа за Турция, което предстои да бъде обсъдено на срещата на лидерите на ЕС, както и справедливо преразпределяне на бежанците сред страните членки на ЕС и ефективни общи мерки за контрол на външните граници.

Повечето политики, които Меркел е налагала досега – от санкции срещу Русия заради агресията ѝ в Украйна до принципен подход към бежанската криза, са служили в интерес на Европа. Тя стои зад центристка политика, която се стреми да бъде както прагматична, така и задоволителна. Този тип политика трябва да преобладава, и то не само в Германия. Другите центристки правителства в Европа трябва да признаят, че поражението на Меркел е поражение и за самите тях.

Последни новини
Още от Новини