Петролът поевтиня, след като Иран отказа да замрази добива си

Коментар на Ричард Стаб, Bloomberg, 15.03.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петролът поевтиня, след като по-рано достигна най-високото си ниво за последните три месеца. Иран каза, че ще участва в преговорите за замразяване добива на суровината едва тогава, когато достигне обем от 4 млн. барела на ден. Ричард Стаб разговаря по темата с Ивон Ман в предаването "First Up" по Bloomberg TV. 

Видяхме, че цените на петрола бяха нагоре преди тази новина - преди Иран да каже: „Вижте, Оставете ни сами!“. Как реагираха пазарите на това?

Благодаря ти за поканата, добро утро! Иран произвеждаше 4 млн. барела на ден преди налагането на санкциите от страна на САЩ и пет други страни във връзка с ядрената програма. Страната би искала да се върне на тези нива. По-рано имаше надежди за намаляване на добива от Иран, но към днешна дата те казаха, че първо искат да достигнат обем от 4 млн. барела на ден и тогава евентуално биха преговаряли за намаляване на добива си. Това, което виждаме е, че Иран повишава добива на петрол през тази година, което до голяма степен ще се отрази върху цените на суровината.

Всички очакваме да видим дали Иран ще участва в дискусиите на заседанието на водещите държави производителки на петрол, предвидено да се проведе по-късно през този месец. Но Ричард, колко голямо значение има факта, че Иран не иска да намалява добива?

Има огромно значение. Ако те добавят няколко млн. барела, тогава някой друг трябва да намали добива си с няколко млн. просто, за да бъде поддържан баланс на пазара. В момента се наблюдава дисбаланс, което ще отложи ребалансирането на пазара и връщането към това, което наричаме устойчиво ниво от $65-70 за барел в рамките на 6 години. Ще мине повече време, докато стигнем до там. Хората, които очакваха повишението до тези нива по-късно през 2016 вероятно трябва да се пренастроят за това през 2017.

Разбирам. Какво ще кажеш за долара и запасите в САЩ? Какво влияние имат върху цените на петрола, които бяха достигнати в понеделник?

Мисля, че бяха от факторите, които оказаха влияние. Очаква се запасите в САЩ да се повишат отново. В сряда Международната енергийна агенция(IEA) ще публикува седмичния си петролен доклад. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват нови 2-2,5 млн. барела. Но това е над съществуващото рекордно ниво от почти 210 млн. барела. В този ред на мисли съществува излишък на пазара, в резултат на което доларът поскъпна в понеделник за първи път през последните пет дни. Когато доларът поскъпва, тогава цената на петрола се понижава. Всички тези фактори намериха отражение в цената на суровината.  

 

 

Последни новини
Още от Новини